Seznamu svetovnih voditeljev, s katerimi se je osebno srečala Oriana Fallaci, se je pridružil papež Benedikt XVI. Foto: EPA
Seznamu svetovnih voditeljev, s katerimi se je osebno srečala Oriana Fallaci, se je pridružil papež Benedikt XVI. Foto: EPA
Oriana Fallaci: Apokalipsa.
Najljubša tarča Oriane Fallaci so pripadniki islamske veroizpovedi. Foto: Učila International

Fallacijeva je v zadnjih letih duhove razburila z ostrimi obsodbami muslimanov kot tudi tistih, ki želijo terorizem preprečiti s pogovori z islamskimi voditelji, je ob začetku pontifikata Benedikta XVI. izrazila upanje, da novi papež ne bo tako popustljiv do muslimanov, kot je bil Janez Pavel II.

Ni novi papež nič "boljši"?
Po terorističnih napadih v Londonu pa jo je razočaral tudi novi papež, ki vztraja pri dialogu z muslimani, kar po mnenju Fallacijeve ni rešitev za odpravo terorizma. Po prvih javnih besedah Benedikta XVI., da je z muslimani ne smemo pretrgati vseh kulturnih stikov, je Fallacijeva izjavila: "Ali res mislite, da se lahko spremenijo, popravijo svoje navade in se odrečeju nastavljanju bomb?"
Pobuda Oriane Fallaci
Pobudo za srečanje s papežem naj bi dala Oriana Fallaci, v Vatikanu pa so ga želeli ohraniti v tajnosti. Osebni sprejem pisateljice, ki slovi po svojih skrajnih političnih in ideoloških prepričanjih, bi namreč med katoliki utegnil zamajati zaupanje v papeža Benedikta XVI. Edini komnetar iz vatikanskih vrhov, potem ko je vesto o obisku Oriane Fallaci že pricurljala v javnost je bila, da je bil obisk kratek in na njeno željo.

Branik krščanskih vrednot
Pisateljica v svojih delih vneto brani trdne vrednote in moralne temelje krščanske Evrope, zadnji prevod katerega od njenih del pa smo Slovenci dobili spomladi, ko je založba Učila International poskrbela za slovenski izvod knjige Apokalipsa. Navdih za pisanje Apokalipse je Oriana Fallaci našla v terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001.