Upravni odbor Prešernovega sklada je ta teden sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke. Foto: BoBo
Upravni odbor Prešernovega sklada je ta teden sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke. Foto: BoBo

"Nagrado je zavrnila iz osebnega prepričanja. Po triindvajsetih letih dejstva govorijo sama zase, Svetlani Makarovič pa nagrada pripada, in prav je, da jo prejme na državni proslavi kot vsi nagrajenci in nagrajenke doslej," so zapisali v izjavi za javnost, ki jo podpisujejo predsednica Slovenskega centra PEN Tanja Tuma, Upravni odbor Slovenskega centra PEN, predsednica Ženskega odbora SC PEN Mira Luna Jurančič Šribar ter nekdanji predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada in član Častnega razsodišča Slovenskega centra PEN Vinko Möderndorfer.

To je napad na vse pesnike in pesnice
"Poniževanje in grobo obračunavanje s pesnico Svetlano Makarovič je napad na vse pesnike in pesnice, tudi tiste, ki se zdaj privoščljivo naslajajo nad rumenimi članki in izbruhi anonimnih komentatorjev in trolov. Kritika je del drže vsakega umetnika in svoboda izražanja temelj demokracije, njene korenine pa se napajajo tudi z verzi Franceta Prešerna," opozarjajo.

Ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika slovenski PEN poziva Upravni odbor Prešernovega sklada, naj pesnico povabi k sprejetju nagrade na odru Cankarjevega doma, državljane in državljanke pa, naj spoštujejo delo pesnikov in pesnic ter prebirajo njihovo poezijo, so še dodali. "V njej bodo našli človečnost, lepoto in ljubezen, pa tudi tragiko in žalost, sebe in drugega," sklenejo zapis.

Sorodna novica Makarovič: "UO PS nima pristojnosti odločati o podelitvi moje nagrade, temveč zgolj o izročitvi"

Scenarij proslave ne predvideva izročitve nagrade pesnici
Pred dnevi je Upravni odbor Prešernovega sklada sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa Svetlane Makarovič. Književnica in šansonjerka, ki je leta 2000 Prešernovo nagrado zavrnila, letos pa ob aferi Rupnik izrazila pričakovanje, da se ji nagrada vrne, je zato v predlogu za izročitev Prešernove nagrade izrazila pričakovanje, da ji izročijo plaketo oz. diplomo o že podeljeni nagradi v originalu, ki jo, kot je prepričana, UO PS hrani od leta 2000.

Iz Upravnega odbora Prešernovega sklada so sporočili, da ne vidijo ovire za to, da bi ji nagrado vrnili, vendar bi to po njihovem mnenju moralo biti prej zakonsko regulirano. Postopek za ureditev tega vprašanja pa da doslej ni bil sprožen, saj na UO PS Svetlana Makarovič do tedaj ni naslovila uradne prošnje za vročitev nagrade. V četrtkovih Odmevih na Televiziji Slovenija je predsednik UO-ja PS-ja Jožef Muhovič tudi povedal, da bi bila prošnja dovolj za sprožitev zakonodajnega postopka.

Na ministrstvu za kulturo so v četrtek zapisali, da dogovor, da se Svetlani Makarovič leta 2000 podeljena Prešernova nagrada izroči na osrednji proslavi ob kulturnem prazniku 8. februarja, ni bil dosežen. "Takšne obljube ji na ministrstvu za kulturo nismo dali, niti ji je ne bi mogli dati, saj je podeljevanje Prešernovih nagrad v pristojnosti Upravnega odbora Prešernovega sklada," so zapisali na ministrstvu.