Ljudmila Ulicka se je znašla na vse daljšem seznamu v domovini
Ljudmila Ulicka se je znašla na vse daljšem seznamu v domovini "nezaželenih" ruskih piscev, na katerem je denimo tudi Boris Akunin. Foto: EPA
Sorodna novica Literati pozivajo rusko govoreče ljudi: "Rusom povejte resnico o vojni v njihovem jeziku"

81-letna pisateljica, ki živi v izgnanstvu, proti avtoritarnim težnjam Kremlja protestira že od časa Sovjetske zveze in je ostra kritičarka ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ulicka, ki je že dolgo favoritinja za Nobelovo nagrado za književnost, se je z uvrstitvijo na seznam tujih agentov pridružila vrsti ruskih kulturnikov, ki jih Kremelj zavrača. Moskva izraz "tuji agent" uporablja za ljudi, ki jih ima za izdajalce in sovražnike države, od vseh označenih pa zahteva, da svoje publikacije opremijo z opozorilom.

Slavna prokremeljska mojstra potegavščin, znana kot Vovan in Lexus, sta na začetku februarja objavila posnetek telefonskega klica Ulicki: pisateljici sta se predstavila kot uslužbenca pisarne ukrajinskega predsednika. V pogovoru je pisateljica priznala, da je dohodek od svojega pisanja "namenila Ukrajini". Na dan objave je avtoričina založba ustavila izplačilo njenih honorarjev, češ da čakajo na "pojasnilo" njenih izjav, je poročala državna tiskovna agencija Tass.

Pisateljica, ki je po izobrazbi biologinja, se je rodila v osrednji Rusiji leta 1943. Je avtorica 22 knjig, med drugim dramskih del in pravljic za otroke. Njen roman Daniel Stein, prevajalec (2006) je bil preveden v več kot dvajset jezikov, tudi v slovenščino. Temelji na resnični zgodbi poljskega Juda, ki je postal katoliški duhovnik.

Ob začetku ruske invazije v Ukrajini se je Ulicka preselila v Nemčijo in napovedala, da bo imel konflikt katastrofalne posledice za Rusijo. Istega leta je bila tudi med 17 podpisniki javnega poziva za rusko govoreče ljudi z vsega sveta, naj neposredno nagovorijo ruske državljane ter jim "z vsemi mogočimi sredstvi komunikacije" podajo resnično sliko situacije v Ukrajini.