V obdobju med majem 2010 in letošnjim aprilom je zaslužil 84 milijonov dolarjev (58 milijonov evrov) in kar za dvakrat prekašal Danielle Steel na drugem mestu, ki se ponaša z izkupičkom 35 milijonov dolarjev (24 milijonov evrov).

Patterson (1947) je napisal več kot 80 večinoma kriminalnih romanov, ki so jih prodali v skupaj 100 milijonih izvodov. Osrednje zvrsti njegovega pisanja so kriminalka, triler in fantastika. Pri pisanju mu pomaga ekipa sodelavcev, kar omogoča tako plodno izdajanje del.

Na tretjem mestu je letos Stephen King z zaslužkom 28 milijonov dolarjev (19 milijonov dolarjev), na četrtem avtorica romantičnih pustolovščin Janet Evanovich z 22 milijoni, peta pa Stephenie Meyer, avtorica sage Somrak, z 21 milijoni dolarjev.

Ključ uspeha v e-knjigah?
Po pisanju Forbesa so se pisatelji z vrha lestvice uspešno presedlali tudi na področje elektronskih knjig, kar je najhitreje rastoč odsek v založništvu, medtem ko je prodaja knjig s trdimi platnicami še naprej v zatonu. V nekem intervjuju za Reuters je Patterson pred kratkim povedal, da je čas, ko bo "skoraj vse v neki obliki elektronske knjige", neizogiben. Je pa pozval prodajalce, naj bodo odgovorni in razmislijo o skrb vzbujajoče upadlem številu neodvisnih knjigarn, pa tudi o vlogi knjig v izobraževanju mladih. Dodal je, da "moramo brati in se učiti ter biti sposobni pogovarjati se o tem, kaj se dogaja v svetu".

Kljub nespornemu komercialnemu uspehu je Patterson pogosto tarča kritik zaradi domnevno vprašljive kakovosti njegove proze. Stanovski kolega (in konkurent) Stephen King mu je nekoč očital, da piše "brezvezne trilerje".