James Patterson je leta 1996 pustil mesto direktorja v oglaševalski agenciji in se posvetil pisanju ali bolje rečeno, proizvajanju knjižnih uspešnic dvomljive literarne vrednosti. Foto:
James Patterson je leta 1996 pustil mesto direktorja v oglaševalski agenciji in se posvetil pisanju ali bolje rečeno, proizvajanju knjižnih uspešnic dvomljive literarne vrednosti. Foto:
J. K. Rowling je dolgo kraljevala na mestu najbolj pridobitne pisateljice, pri tem pa njenemu Harryju Potterju ni mogoče v celoti oporekati, kar se tiče domišljijskosti in izvirnosti. Foto: EPA
Med pisatelji, ki so si prislužili bogastvo s pisanjem, je tudi Daniele Steel. Foto: Pisateljičina spletna stran

Ameriški avtor, ki je že kar nekaj časa v središču polemik, povezanih z vprašanjem avtorstva, je z mesta najbolje plačane pisateljice na svetu izrinil slovito J. K. Rowling, ki se je tam obdržala kar nekaj časa, čeprav so se vmes pojavili vampirji iz sage Somrak. Še dve leti nazaj je britanska pisateljica s 150 milijoni funtov dobička prekašala Pattersona in ga puščala na (prav tako) solidnem drugem mestu.
Letos se je očitno zanimanje za najstniškega čarovnika s koncem njegove zgodbe (in s tem izhajanjem novih knjig), kot kaže, zmanjšalo, povišalo pa se je zanimanje za trilerje in romantične romane izpod Pattersonovega peresa.

Četica "pisarjev"
Patterson je znan predvsem po seriji o temnopoltem psihologu Alexu Crossu, ki ga je v filmu iz leta 2001 upodobil Morgan Freeman, pa serijah Women's Murder Club, Maximum Ride, Daniel X in Witch & Wizard, ob tem pa se loteva tudi tematik in romanc po resničnih dogodkih.

Predvsem pa slovi kot sporen avtor, ameriškemu občinstvu znan po prostodušnem priznanju, da ne piše lastnih knjig. Njegovo delo poteka tako, da vsako leto izda manjšo kopico knjig - področje zanj ni ovira, lahko gre za trilerje, otroške knjige, romane za mlade -, ki pa jih je napisala skupina petih anonimnežev, ki pustijo, da se pod njihovo delo podpiše že priznano ime James Patterson. A takšna manjša podrobnost ne ogroža njegove priljubljenosti.

Prekaša tudi vampirje
Po reviji Forbes je avtor (ali soavtor) vsake sedemnajste kupljene knjige v Združenih državah Patterson, kar prekaša celo mormonsko mamo z bujnimi sanjami in domišljijo iz katere so se porodili trenutno najbolj priljubljeni vampirji Stepehenie Meyer, ki je s svojo sago in 26 milijoni dolarjev na drugem mestu ameriških prodajnih lestvic.

Malenkosti, kot je npr. slog pisanja
Če se še bolj poglobi v statistiko Pattersonovega dela, je od leta 1993, tri leta pozneje je pustil mesto direktorja oglaševalske agencije in se posvetil le še produkciji svojih knjig, izdal 65 romanov - kar za 17 let ni slabo povprečje. Vendar pa mnogi tu dodajo, predvsem literarni kritiki, da količina ni enaka kakovosti, 'kralj' trilerjev Stephen King pa ga je označil za 'strašno groznega avtorja trapastih trilerjev'.

Tudi sam Patterson je ob izidu enega svojih romanov (Season of the Machete) opozoril svoje oboževalce, da gre za "absolutno grozno knjigo" in da bi bilo morda bolje, če je ne bi brali. Vendar je bila to le izjema, saj navadno brani svoje knjige rekoč, da naj reči, kot so slog pisanja in stavki, ne bi bile v napoto dobri zgodbi.

Avtorji, ki mu sledijo
Ne glede na način svojega (ne)dela Pattersson za seboj pušča avtorje, ki so si s svojimi romani zaslužili milijone; recimo veteranko "pocukranih" ljubezenskih zgodb s šibkimi, a ob pravem moškem močnimi glavnimi junakinjami Daniele Steel, Stephena Kinga in njegovega tekmeca Deana Koontza, avtorico misterioznih zgodb Janet Evanovich, Johna Grishama in druge.

Nekaterim ni všeč, milijonom je
Pred kratkim je podpisal novo pogodbo z založbo Hachette, v kateri se je zavezal, da bo v prihodnjih letih izdal 17 knjig, lani pa je prodal 14 milijonov knjig, prevedenih v 38 jezikov. Kar pa ni tako slabo za človeka, ki je leta 1976 izdal svoj prvenec in prodal le 10.000 kopij (naj pri tem spomnimo, da gre za ameriški trg, kjer je tolikšna številka popoln 'flop', medtem ko bi za naše razmere predstavljala nepredstavljivo sanjski uspeh). In da gre za človeka, ki nima niti lastnega računalnika; svoje ideje enostavno zapiše na papir, ki ga nato preda asistentom, da jih pretipkajo in še malo oblikujejo. "Na tisoče ljudi ne mara tega, kar počnem," je povedal v nekem intervjuju. "Na srečo je milijonom všeč."