"Nocoj težko govorim o problemih avtorja, ker sem povsem ekstatičen in problemi so zadnja stvar, o kateri razmišljam," je Frelih odgovoril na vprašanje, s kakšnimi težavami se po njegovem mnenju dandanes spoprijemajo avtorji. Foto: MMC / Miloš Ojdanić

se tega," je dejal po slovesni podelitvi evropskih nagrad za književnost dejal Jasmin B. Frelih.

Frelih je postal eden izmed 12 prejemnikov nagrade za književnost za svoj prvenec Na/pol. Poleg njega so nagrado prejeli tudi Christophe Van Gerrewey (Belgija), Tanja Stupar - Trifunović (Bosna in Hercegovina), Antonis Georgiou (Ciper), Bjorn Rasmussen (Danska), Paavo Matsin (Estonija), Selja Ahava (Finska), Nenad Joldeski (Makedonija), Benedict Wells (Nemčija), Gast Groeber (Luksemburg), Claudiu M. Florian (Romunija) in Jesus Carrasco (Španija). Vsak nagrajenec prejme 5000 evrov.

Frelih je dejal, da bo mogoče v prihodnje poniknil in se posvetil ustvarjanju novega dela. "Mogoče zdaj nekaj časa ne boste nič slišali od mene, ker se bom zakopal v kako luknjo ali nekam skril in pridem ven z nečim debelim," je povedal. "Nocoj težko govorim o problemih avtorja, ker sem povsem ekstatičen, in problemi so zadnja stvar, o kateri razmišljam," pa je odgovoril na vprašanje, s kakšnimi težavami se po njegovem mnenju dandanes spoprijemajo avtorji. Pomembno je zagotavljati možnosti za to, da se piše in ustvarja, je ob tem poudaril.

Minister za kulturo Tone Peršak, ki se je tudi udeležil podelitve, je poudaril pozitivno izkušnjo dveh dobitnic nagrade in enega izmed makedonskih nagrajencev, čigar knjigo so prevedli v 32 jezikov. Evropsko nagrado za književnost sta doslej prejeli slovenski avtorici Nataša Kramberger leta 2010 za delo Nebesa v robidah: roman v zgodbah in Gabrijela Babnik leta 2013 za roman Sušna doba.

Frelih je absolvent primerjalne književnosti, literarne teorije in zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Za roman Na/pol je bil nominiran za nagradi kresnik in kritiško sito.

Za nagrado se lahko potegujejo avtorji iz 37 držav, ki sodelujejo v evropskem programu Kultura. Vsako leto nacionalne žirije v tretjini držav imenujejo izbrane avtorje, tako da se v treh letih zvrstijo vse države.