Salman Rushdie s svojimi Satanskimi stihi, nemara najrazvpitejšo knjigo 20. stoletja. Foto: AP
Salman Rushdie s svojimi Satanskimi stihi, nemara najrazvpitejšo knjigo 20. stoletja. Foto: AP

Roman, ki je v angleškem izvirniku izšel septembra 1988, je tako znova končal tudi na uradnih britanskih lestvicah najbolj prodajanih knjig. Po podatkih družbe Nielsen BookScan, ki spremlja prodajo knjig v več kot 7000 knjigarnah v Združenem kraljestvu, je bilo v prvem tednu po napadu, od 14. do 20. avgusta, prodanih 2179 izvodov Satanskih stihov. Prodaja Rushdiejevih knjig je bila v primerjavi s tednom prej za kar 236 odstotkov višja.

Tudi fatva, ki jo je po izidu knjige nad avtorjem izrekel takratni iranski ajatola, je imela enak učinek kot nedavni napad – knjiga je bila marsikje razprodana. Posnetek je iz leta 1989. Foto: AP
Tudi fatva, ki jo je po izidu knjige nad avtorjem izrekel takratni iranski ajatola, je imela enak učinek kot nedavni napad – knjiga je bila marsikje razprodana. Posnetek je iz leta 1989. Foto: AP

Nakup knjige tudi kot izraz podpore
Založba Vintage, podružnica založbe Penguin Random House, pri kateri izhajajo Rushdiejeva dela, je sporočila, da zaradi večjega povpraševanja pripravljajo ponatis in da bo knjiga kmalu znova na voljo pri prodajalcih na drobno.

Sorodna novica Salman Rushdie: "Imamo, kar si drugi želijo, in ne pustimo si tega vzeti."

V tednu po napadu na Rushdieja so zaznali tudi porast števila prodanih in prednaročenih elektronskih izvodov Satanskih stihov, ki jih bralci Združenega kraljestva naročajo prek Amazona, Audibla in drugih digitalnih naročniških programov. Roman se je prvič znašel na Amazonovi lestvici, in sicer na 12. mestu. Med drugimi so Amazonovi recenzenti navedli, da knjigo naročajo v izraz podpore Rushdieju.

Februarja prihaja novo Rushdiejevo delo
Glede na napoved bo naslednja Rushdiejeva knjiga, naslovljena Victory city (Mesto zmage), izšla februarja 2023. Iz založbe Vintage so sporočili, da trenutno ne načrtujejo revizije ali spremembe datuma izida. Knjigo so opisali kot "epsko zgodbo o ženski, ki vdihne življenje fantastičnemu imperiju, da bi jo ta skozi stoletja pogoltnil". Zgodba spremlja Pampo Kampano, devetletno deklico v južni Indiji v 14. stoletju, ki je bila priča smrti svoje matere in postane medij boginje Parvati.

Satanski stihi so v slovenskem prevodu Jureta Potokarja izšli leta 2005 pod streho Založbe Učila International. Kot so iz založbe sporočili za STA, roman trenutno ni dostopen in tudi ni velikega zanimanja zanj, da bi šel v ponatis. Poleg Satanskih stihov so v slovenščini na voljo še Rushdiejevi romani Otroci polnoči, Tla pod njenimi nogami, Klovn Šalimar in Mavrov poslednji vzdih, delo Luka in ogenj življenja in zbirki kratke proze Vzhod, zahod ter Harun in morje zgodb.

Sorodna novica Napadalec na Salmana Rushdieja je presenečen, da je avtor preživel napad

Neuspeh napadalca, ki je prebral le "nekaj strani" Satanskih stihov
Spomnimo, indijsko-britanski pisatelj Salman Rushdie je bil med predavanjem v kulturnem centru Chautauqua 12. avgusta v zvezni državi New York zaboden v vrat in trup. 75-letnik trenutno okreva v bolnišnici, osumljeni napadalec, 24-letni Hadi Matar, pa se je prejšnji teden izrekel za nedolžnega v poskusu umora druge stopnje. Matar je v pogovoru za New York Post dejal, da pisatelja ne mara in da meni, da ni dobra oseba, saj da napada islam. Po lastnih besedah je prebral le "nekaj strani" Satanskih stihov.

Ni pa potrdil, da bi ga napadel zaradi smrtne obsodbe oziroma fatve, ki jo je Rushdieju zaradi Satanskih stihov 14. februarja 1989 izrekel takratni iranski verski voditelj ajatola Homeini. Ajatola je s tem Rushdieja (in založnike) obsodil na smrt, nato pa je bil sam ajatola tisti, ki je umrl še istega leta. Iransko vodstvo je šele v letu 1998 naznanilo, da ne bo uresničilo njegove fatve ali k njeni uresničitvi spodbujalo drugih.

Sorodna novica Iran zavrača povezavo z napadalcem na Rushdieja in krivdo pripisuje pisatelju samemu

Pisatelj, ki je živel pod zaščito in se je skozi leta več kot 60-krat preselil, se je v zadnjih letih gibal svobodno. A se s tem ni končala gonja proti njemu, saj je denimo leta 2016 okoli 40 iranskih državnih medijev sporočilo, da so pripravljeni prispevati več kot pol milijona evrov kot nagrado za njegovo glavo.

Odziv Teherana na nedavni napad
V prvem uradnem odzivu Teherana po napadu na pisatelja je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predstavnik iranskega zunanjega ministrstva kategorično zanikal kakršno koli povezavo s tem dogodkom in dodal, da se je "Salman Rushdie z žalitvijo svetih zadev islama izpostavil jezi in besu ljudi". Z zunanjega ministrstva so sporočili še, da je pisatelj s svojim delom užalil več kot milijardo in pol ljudi.