Salmana Rushdieja so po napadu v bolnišnico prepeljali s helikopterjem. Foto: EPA
Salmana Rushdieja so po napadu v bolnišnico prepeljali s helikopterjem. Foto: EPA

Napad se je zgodil pred njegovim govorom na prireditvi v organizaciji Chautauqua Institution, neprofitnega izobraževalnega središča in letovišča za odrasle in mladino. Priče so povedale, da so videle moškega, ki je stekel na oder in zabodel Rushdieja med napovedjo njegovega govora. Napad je po navedbah očividcev trajal približno 20 sekund. Motiv napadalca še ni znan.

Sorodna novica Svet o Rushdieju: "Zgled vsem, ki se borijo proti mračnjaštvu in zlorabi vere v politične namene"

Na videoposnetku, objavljenem na spletu, je mogoče videti udeležence dogodka, ki so takoj po incidentu prihiteli na oder. Napadalca so obvladali na dogodku prisotni posamezniki, nato pa ga je pridržala policija. Gre za 24-letnega Hadija Matarja iz kraja Fairview v zvezni državi New Jersey, ki je kupil vstopnico za dogodek.

Napadalec je 75-letnega Rushdieja najprej napadel s pestmi v prsi in vrat, najmanj enkrat pa ga je zabodel v vrat in trebuh. Ali je šlo za nož, policija še ni potrdila.

Napadalca obtožili poskusa umora

Preiskovalci so v soboto napadalca obtožili poskusa umora druge stopnje, za kar mu po zakonih zvezne države New York grozi do 25 let zapora, poroča Guardian.

Obtožen je tudi fizičnega napada druge stopnje, potem ko je na odru napadel tudi vodjo Chautauqua Institution Henryja Reesa, ki je utrpel lažjo poškodbo obraza.

Rushdie je letos slavil 75. rojstni dan. Foto: Reuters
Rushdie je letos slavil 75. rojstni dan. Foto: Reuters

Matar se je na kratkem zaslišanju na sodišču izrekel za nedolžnega, poroča Guardian. Storilec sicer ostaja v priporu brez možnosti plačila varščine.

Preiskovalci niso navedli, kaj je po njihovi oceni storilčev nagib.

Napadalčevi starši so se v ZDA priselili iz Libanona. Njegove dejavnosti na družbenih omrežjih nakazujejo, da naj bi bil naklonjen državi Iran in šiitskemu ekstremizmu, še poroča Guardian.

Rushdie priključen na umetno predihavanje

Po prvi pomoči zdravnika, ki je bil med občinstvom, so ga nato s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v mestu Erie v Pensilvaniji, kjer so ga več ur operirali.

Priključen je na medicinski ventilator oziroma umetno predihavanje in ne more govoriti. "Najverjetneje bo izgubil eno oko. Poškodovano je bilo tudi živčevje v eni roki in jetra," je sporočil njegov agent Andrew Wylie.

Prireditve se je sicer udeležilo več sto ljudi, pri vstopu pa ni bilo strožjih varnostnih ukrepov, ampak so samo preverjali vstopnice.

Več pisateljev in politikov z vsega sveta je napad označilo kot napad na svobodo izražanja.

Salman Rushdie napaden med literarnim nastopom
Sorodna novica Salman Rushdie: "Imamo, kar si drugi želijo, in ne pustimo si tega vzeti."

Življenje pod policijskim varstvom

V Indiji rojeni romanopisec je zaslovel leta 1981 s knjigo Otroci polnoči, ki mu je prinesla nagrado booker, leta 2014 pa je prejel še nagrado pen/pinter za izjemne dosežke. Leta 2007 mu je angleška kraljica Elizabeta II. podelila viteški naziv.

Septembra 1988 so luč sveta ugledali Satanski stihi, ki so mu torej na glavo nakopali fatvo, smrtno obsodbo, ki jo je izrekel ajatola Ruholah Musavi Homeini. Sam Homeini je nato še istega leta umrl, Rushdie pa je naslednje desetletje preživel pod policijskim varstvom in se vsaj šestdesetkrat preselil.

Obdobje skrivanja je opisal v avtobiografiji iz leta 2012 z naslovom Joseph Anton, kar je njegov psevdonim, ki si ga je izbral ob izreku fatve.

Leta 2016 je dobil ameriško državljanstvo in živi v New Yorku.

Japonskega prevajalca njegovega romana so leta 1991 umorili.

Rushdieju so takole nudili prvo pomoč na odru. Foto: Reuters
Rushdieju so takole nudili prvo pomoč na odru. Foto: Reuters