Quiara Alegría Hudes. Foto: EPA
Quiara Alegría Hudes. Foto: EPA

Gre za najpomembnejšo ameriško literarno nagrado, in velika škoda je, da žirija ni mogla izbrati enega leposlovnega dela. Pulitzer prodaja knjige in je nagrada, ki lahko spodbudi razcvet kariere pisatelja.

Paul Boogards iz založbe Alfred A. Knopf
Manning Marable. Foto: EPA

"V igri" za najuglednejše ameriško literarno priznanje so bili The Pale King Davida Fosterja Wallacea, Swamplandia Karen Russell in novela Train Dreams Denisa Johnsona. Zmagovalec bi dobil 10.000 dolarjev nagrade.

Paul Boogards, direktor promocije pri založbi Alfred A. Knopf, pri kateri je izšla Swamplandia, je razočaran nad (ne)odločitvijo: "Gre za najpomembnejšo ameriško literarno nagrado, in velika škoda je, da žirija ni mogla izbrati najboljšega romana. Pulitzerjeva nagrada prodaja knjige in je nagrada, ki lahko spodbudi razcvet kariere pisatelja."

Jane Smiley, ki je pulitzerja dobila za roman Tisoč akrov iz leta 1992, je prav tako razočarana, vendar je dodala, da včasih komisija resnično ne more sprejeti enoznačne odločitve.

Ugledno ameriško književno priznanje pogosto spremljajo veliki prodajni uspehi. Med prejšnjimi dobitniki priznanja so tudi avtorji romanov, ki danes veljajo za knjižne klasike, kakršni sta Ubiti ptico oponašalko Harper Lee in Rabbit at Rest Johna Updika.

Michael Pietsch iz založbe Little, Brown and Company, kjer je izšel The Pale King, pa je bolj pozitivno naravnan: "Čudovito je, da je komisija priporočila delo The Pale King žiriji. Vse, kar bralce pripelje do čudovitih Davidovih romanov, še posebej do Infinite Jest, je nekaj dobrega." The Pale King je delo, ki ga je urednik Pietsch sestavil iz zapisov, ki jih je Foster Wallace zapustil ob samomoru leta 2008.

Susan Larson, predsednica žirije za leposlovje pri Pulitzerjevem skladu, pojasnjuje, da izbrati zmagovalca ni odgovornost žirije, temveč oni le določijo tri finaliste. Odločitev, da nagrada za roman letos ne bo podeljena, gre v celoti pripisati Pulitzerjevi zbornici, je pojasnila v elektronski pošti agenciji AP.

Nagrajenci v drugih kategorijah
Nagrado za stvarno delo je dobil Stephen Greenblatt za The Swerve: How the World Became Modern, delo o pomembnosti nekega filozofskega dela izpred 600 let, ki je na novo začrtalo tok zgodovine.

V zgodovinski kategoriji je postumno nagrado dobil Manning Marable, zgodovinar z univerze Columbia za Malcolm X: A Life of Reinvention, v katerem osvetljuje življenje in delo enega najvidnejših Afroameričanov v zgodovini države.

Nagrado za najboljšo biografijo je dobil profesor z ugledne univerze Yale John Lewis Gaddis za oris življenjske zgodbe diplomata Georgea F. Kennana z naslovom An American Life, nagrado za poezijo pa Tracy Smith za zbirko Life on Mars.

Dramatičarka Quiara Alegría Hudes je dobila nagrado za igro o iraškem veteranu Water by the Spoonful, v kategoriji glasbe pa je slavila opera v dveh dejanjih Silent Night skladatelja Kevina Putsa z libretom Marka Campbella.

Nagrajence v novinarskih kategorijah si oglejte tukaj.

Gre za najpomembnejšo ameriško literarno nagrado, in velika škoda je, da žirija ni mogla izbrati enega leposlovnega dela. Pulitzer prodaja knjige in je nagrada, ki lahko spodbudi razcvet kariere pisatelja.

Paul Boogards iz založbe Alfred A. Knopf