Leta 1962 je Luchino Visconti predstavil Romy Schneider Alainu Delonu. Skupaj sta bila približno leto dni, potem pa je zveza razpadla. Pozneje se je Romy poročila z nemškim režiserjem in očetom svojega sina Harryjem Meyenom, ki se je leta 1979 ubil. Foto:
Leta 1962 je Luchino Visconti predstavil Romy Schneider Alainu Delonu. Skupaj sta bila približno leto dni, potem pa je zveza razpadla. Pozneje se je Romy poročila z nemškim režiserjem in očetom svojega sina Harryjem Meyenom, ki se je leta 1979 ubil. Foto:
Igralka je odkrito izražala svoj prezir do Hollywooda in najraje delala z veliki evropskimi režiserji, kot sta bila Visconti in Otto Preminger, čeprav je zaigrala tudi v filmih Orsona Wellesa. Foto: EPA
Romy Schneider, Sissi
Poleg tedaj 17-letne Romy je v trilogiji o cesarici Sissi nastopila tudi njena mati Magda Schneider. Foto: MMC RTV SLO

S temi besedami je francoski igralec Alain Delon na predstavitvi novoizdane knjige Romy Schneider - "Delon-Romy. Ils se sont tant aimes" (Tako zelo sta se ljubila) opisal svojo veliko ljubezen, ki je po razdoru razmerja z njim skušala narediti samomor. Knjigo sta sicer napisala Philippe Barbier in Christian Dureau, 73-letni igralec pa je prispeval predgovor.

Prvič po igralkini smrti je francoski lomilec ženskih src Delon spregovoril o njuni ljubezenski zgodbi in pustil, da se napiše tudi knjiga. "Doslej nisem želel govoriti o temi, ki je še vedno boleča in zelo osebna. Vendar se mi je zdela tokrat zamisel za knjigo ustrezna in mislim, da je dobro napisana. Zelo zaupam v Barbiera in ga visoko cenim," je povedal igralec.

Niz tragičnih dogodkov
Obenem je tudi priznal, da mu je žal, ker se z Romy Schnaider ni poročil, ne glede na to, da sta se zaročila. Romy je umrla v 44. letu starosti, potem ko je nenadoma in tragično umrl njen 15-letni sin, ki je skušal preplezati ograjo okoli njihove hiše, a mu je ob tem zdrsnilo in se je nabodel na konice ograje. V tem času je ena izmed najbolj cenjenih avstrijskih igralk preživela zapleteno operacijo ledvic, kar še podkrepi tezo o tem, da je igralka sama končala svoje življenje.

Po smrti sina naj bi igralka začela piti. Ko so jo 29. maja 1982 našli mrtvo v njenem stanovanju, so mnogi namigovali na samomor. Resnice verjetno nikoli ne bomo izvedeli. Tako pa je najbrž tudi najbolje, saj prave legende vedno obdaja kanček skrivnosti. S tem se strinja tudi Delon, ki je na predstavitvi knjige povedal, da si igralke ne bi mogel zamišljati kot ostarele ženske, niti je ne bi želel videti stare 70 let. "Ljubše mi je, da je odšla na takšen način, to je dobro. Zapustila nas je v polni lepoti. Ona je mit, legenda, in to bo tudi ostala".

Vloga, ki ji je pisana na kožo
Romy Schneider je bila rojena kot Rosemarie Magdalena Albach-Retty v nemško-avstrijski igralski družini in je nemško govoreče občinstvo osvojila že kot sedemnajstletna deklica, ko je v romantični zgodovinski trilogiji upodobilo legendarno habsburško cesarico Sissi - ženo cesarja Franca Jožefa. Sissi je bila pravzaprav sorodna duša Romy Schneider, zaradi česar se je najstnica še lažje vživela v vlogo, po kateri jo Avstrijci in Nemci še danes najbolje poznajo.

Vendar pa biografija slavne cesarice ne velja za največji film igralkine kariere (morda najbolj znan); že produkcija Ludvik: nori bavarski kralj v režiji Luchina Viscontija, v kateri je Schneiderjeva skoraj dve desetletji pozneje ponovila vlogo Sissi, je bila veliko večja filmska mojstrovina.

Nikdar videne fotografije
Delon je v intervjuju za francoski časnik La Provence povedal, da je na dan igralkinega pogreba fotografiral njen mirni obraz. Naredil je tri fotografije, ki jih nosi v denarnici blizu srca in jih nikdar ni nihče videl.

L. Š.