NUK 2 bo umeščen  med Rimsko, Slovensko in Zoisovo cesto ter Emonsko ulico v središču Ljubljane. Foto: NUK/Bevk Perović arhitekti
NUK 2 bo umeščen med Rimsko, Slovensko in Zoisovo cesto ter Emonsko ulico v središču Ljubljane. Foto: NUK/Bevk Perović arhitekti

Gre za dogovor o ureditvi medsebojnih razmerij, ustanovitvi stavbne pravice in začasni uporabi dela nepremičnin za gradnjo NUK-a 2, ki so ga podpisali ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) Viljem Leban, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković.

Foto: NUK/Bevk Perović arhitekti
Foto: NUK/Bevk Perović arhitekti

Sicer je vlada spomladi 2020 na podlagi interventnega zakona za zagon gospodarstva po epidemiji Projekt NUK 2 umestila na seznam pomembnih naložb.

Šele vsa ta leta po osamosvojitvi
Podpis dogovora pomeni napredek pri gradnji prvega javnega prostora kulture in znanja po osamosvojitvi Slovenije – sodobne narodne in univerzitetne knjižnice, ki jo potrebujejo tako študenti kot tudi profesorji, akademiki in širša javnost, so sporočili iz NUK-a.

Leban, ki je mesto ravnatelja NUK-a nastopil leta 2019, je sporočil, da ob podpisu dogovora z veseljem ugotavlja, da "zdaj ni ovir za izdajo gradbenega dovoljenja. Prestopili bomo še zadnjo stopnico in stopili pred najzahtevnejšo nalogo: najti bo treba zadostne finančne vire za gradnjo. Verjamem, da bomo v začetku naslednjega leta tudi te našli in jih zložili, kot radi rečemo, v finančno konstrukcijo projekta. Čez leto ali dve bi lahko začeli graditi novo nacionalno knjižnico."

Sodobno in izobraževalno kulturno središče
V NUK-u 2 bo javnosti na razpolago 20 tisoč kvadratnih metrov uporabnih površin z več kot 1400 študijskimi mesti in 300 tisoč enotami gradiva v prostem pristopu. Razpolagala bo tudi z nočno čitalnico, ki bo uporabnikom na voljo 24 ur na dan.

Nova knjižnica bo tako zaživela kot vključujoč prostor učenja za vse generacije, odprt center znanja in kraj interdisciplinarnega sodelovanja, srečevanja skupnosti in stičišče univerzitetnega dogajanja, so še sporočili iz NUK-a.

Začetek zgodbe gradnje NUK-a 2 sega vse v 80. leta preteklega stoletja, ko je bil izveden prvi natečaj za gradnjo nove knjižnice. Pred devetimi leti je nato na drugem natečaju zmagala rešitev biroja Bevk Perović.

Foto: NUK/Bevk Perović arhitekti
Foto: NUK/Bevk Perović arhitekti