Salman Rushdie bo kmalu izdal spomine z naslovom Joseph Anton. Gre za ime, ki ga je uporabljal, ko se je po Homeinijevi fatvi skrival pred ljudmi, ki bi ga želeli umoriti. Foto: EPA
Salman Rushdie bo kmalu izdal spomine z naslovom Joseph Anton. Gre za ime, ki ga je uporabljal, ko se je po Homeinijevi fatvi skrival pred ljudmi, ki bi ga želeli umoriti. Foto: EPA

Pred kratkim je iranski verski sklad še zvišal nagrado, razpisano na njegovo glavo, ki zdaj znaša 3,3 milijona ameriških dolarjev. Pisatelj je za BBC povedal, da so prepoved njegove knjige v mnogo državah in grožnje, ki jih prejema, ustvarile dolgotrajen negativen učinek: "Do islama kritična knjiga bi bila danes zelo težko izdana."

Bo svoboda govora prevladala?
Danes petinšestdesetletni Rushdie se je dolga leta po tem, ko je ajatola Homeini 14. februarja 1989 izdal fatvo, skrival pred morebitnimi morilci. Pisatelj poziva založnike, naj bodo bolj pogumni. "Edini način življenja v svobodni družbi je, da imaš občutek, da lahko rečeš in delaš različne stvari," je povedal Rushdie in opozoril, da v nekaterih muslimanskih državah, med drugim v Egiptu, Alžiriji, Turčiji in Iranu, še vedno napadajo pisatelje.

A tudi v Evropi je strah pred skrajneži opazen in vpliva na poteze medijev. Še prejšnji teden je britanski televizijski program zaradi groženj varnosti umaknil dokumentarec Islam: The Untold Story. Salman Rushdie pa vidi tudi pozitivne premike. Ob 20. obletnici fatve so mnogi od tistih, ki so proti pisatelju organizirali proteste, časopisom povedali, da je bila to napaka. "Nekateri od njih so sprejeli argument svobode govora in razumeli, da če imajo oni pravico povedati, kaj čutijo, ne bi bilo prav preprečiti izražanja mnenja ljudem, ki ne čutijo enako kot oni," je za BBC še povedal pisatelj. Nekoliko bolj optimistično je dodal: "Če so res spremenili mnenje, potem lahko mogoče presežemo ozračje strahu."