Saša Pavček ali 'Eva, ki še ni pobegla iz raja' je nastopila s predstavo poezije in glasbe Obleci me v poljub. Foto: Manca Čujež
Saša Pavček ali 'Eva, ki še ni pobegla iz raja' je nastopila s predstavo poezije in glasbe Obleci me v poljub. Foto: Manca Čujež
Festival Sanje
Kinofikcija je bila tokrat v znamenju premiere filma Prostor v tej galaksiji režiserja Alvara Petriciga. Foto: Manca Čujež
Festival Sanje
Pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka Gabriela Babnik je odlomke iz svoje še neobjavljene knjige Sušna doba brala v družbi hčerke Sinje Site. Foto: Manca Čujež
Festival Sanje
Magda Reja s svojim potopisom Ime tvoje zvezde je Bilhadi. Foto: Manca Čujež

Šmartno je četrti festivalski dan dihalo z majhnimi in velikimi. Zgodnje popoldne je minilo v znamenju fotografske delavnice Mance Juvan Hessabi ter likovne ustvarjalnice pod mentorstvom Polone Tomori in ob milozvočnih glasovih tolkalske zasedbe Musungu. Prijeten hlad vinske kleti je povabil na filmsko projekcijo Razdalja med dvema zvokoma v režiji Anje Medved, kinofikcija pa je svoje poslanstvo nadaljevala zvečer s premiero filma Prostor v tej galaksiji režiserja Alvara Petriciga, ki je s soustvarjalci hotel "postaviti svoje majhne stopinje v stopinje nekaterih velikanov - Jean-Luca Godarda, Chrisa Markerja, a tudi Jamesa Joycea - z zavestjo, da naša prehojena pot ne doseže niti konice ene njihove stopinje".

Od Vroče župe do vroče Afrike
Vmes je zabrbotala Vroča župa, pripovedovalska poslastica Roka Kosca in Gorana Završnika, starih znancev poslušalcev Pravljičnega ReŠetanja. Pod briškimi zvezdami je s pripovedjo o svoji ljubezni do Afrike in fotografsko projekcijo zasijala tudi domačinka Magda Reja, avtorica izjemnega potopisa Ime tvoje zvezde je Bilhadi, v katerem opisuje svoje 1.200 kilometrov dolgo potovanje prek Sahare s solno karavano.

Gabriela Babnik, Maja Vidmar in Marko Rop pod murvo
Ko ura odbila je osem in čez, je svoje kulturne duri odprla tudi Medana, kjer se je pod murvo zvrstila trojica glasov slovenske književnosti. Gabriela Babnik, pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka, je brala odlomke svoje nove, še neobjavljene knjige Sušna doba in poudarila, da je njeno pisanje "upor proti medijem, ki prodajajo neko fikcijo o Afriki, nepredelane stereotipe". Maja Vidmar, ena najvidnejših pesnic svoje generacije, je listala po zbirki Sobe in še neobjavljeni Kako se zaljubiš ter s svojo poezijo zaigrala na note najglobljih človeških občutenj. Mladi pesnik Marko Rop pa je poslušalce v svojo pesniško sredico povabil z novimi pesmimi iz zbirke Zaprašene kaplje.

Obleci me v poljub
Štafeto kakovostne kulture je s predstavo poezije in glasbe Obleci me v poljub prevzela Saša Pavček s spremljevalno trojico mladih uveljavljenih glasbenikov. Izvajalka lastne poezije, opevajoče ljubezen, je kot "Eva, ki še ni pobegla iz raja", vidno uživala na odru in koketirala z občinstvom. Svojo pripovedno-igralsko strast je spojila z "orkestrom virtuozov", ki so poeziji norih zvezd dodali samosvojo glasbeno kuliso, sorodno muzikalu in filmski glasbi.

Bakalina - izvirna kmečka humoreska
Prebujenih čutov so se obiskovalci Sanj v Medani v nadaljevanju do solz nasmejali duu Bakalina, ki ga sestavljata idejni vodja, pevec, avtor besedil in glasbe Jani Kutin ter harmonikarica Renata Lapanja. S koncertom, že skoraj gledališko predstavo Buohdidabra, sta odprla zakladnico zgodb iz kmečkega življenja nekoč in danes, "ko kmet potrebuje tajnico", pod drobnogled sta vzela žensko-moške odnose in prefinjeno oplazila prgišče političnih tem. Šaljiva avtorska besedila v čadrškem narečju ob spremljavi preprostih harmonikarskih melodij dišijo po ljudski glasbi, a ustvarjalca "nista ljudska godca, ampak kmeta", kar le še stopnjuje edinstvenost Bakaline. Z gozdarji, ki jih ne zanima, ali je žganje bio ali eko, le da ima več kot 50 odstotkov alkohola, z življenjem "v riti slovenske kokoši", z odrezki sira - biološkim strupom novodobnega kmeta za "kwantarce", jezikave ženske in še z marsikatero kmečko prigodo sta občinstvo "popeljala" v Tolminsko hribovje in v Brdih pričarala izvirno etnoposlastico.

Petek na Festivalu Sanje
Šmartno, pravljična vas, bo danes prizorišče harmonikarske glasbene delavnice z Markom Hatlakom in bolšjega sejma knjig za otroke ter pripovedovalske Vroče župe za otroke in odrasle. Murvina kuštra v Medani bo gostila pisatelja Avgusta Demšarja, Milan Kučan in Tjaša Koprivec bosta razpredala o eseju Stephana Hessela Dvignite se!, koncertni večer pa bosta tkala harmonikar Marko Hatlak in svojska inštruvokalna skupina Same babe.