Vinko Möderndorfer, ki ga poznamo tudi kot režiserja in pisatelja, se tokrat predstavlja s pesniško zbirko. Foto: Slovensko ljudsko gledališče Celje
Vinko Möderndorfer, ki ga poznamo tudi kot režiserja in pisatelja, se tokrat predstavlja s pesniško zbirko. Foto: Slovensko ljudsko gledališče Celje
Po mnenju Gerarda Whelana so samo otroci sposobni v celoti dojeti pomen domišljije in iracionalnih sanjarij, in to iz preprostega razloga: ker se nikoli ne sprašujejo o njihovi smiselnosti, so sporočili z založbe. Foto: EPA

Paket, zaznamovan s pari, skriva pesniški zbirki, ki ju podpisujeta Vinko Möderndorfer in Slavica Šavli, romana avtorjev Dimitrija Verhulsta in Gerarda Whelana, dve zbirki kratkih zgodb tujih avtorjev Thomasa Gunziga in Zilhada Ključanina ter dve zgoščenki.

Möderndorferjeva zbirka Dotikanja sledi misli o dotiku, po tirih, po katerih bi po logiki misel tudi šla: dotik najprej mislimo kot telesno, kot nekaj, kar občutimo s kožo, kmalu pa ozavestimo, da se nas dotikajo stvari, ki jih ne čutimo na koži in niti ne zgolj s telesom, njihova intenzivnost pa je nemara še večja. Medtem zbirka Slavice Šavli z naslovom Inja medtem prinaša po besedah Milana Dekleve v metafizičnem smislu nevarno deželo. V njej slišimo veliko smeha, kljub temu pa je treba biti previden: nelagodje neznanega nas bo zajelo za slehernim vogalom.

Roman flamskega pisatelja in pesnika Dimitrija Verhulsta z naslovom Beda stvari nadrobno in doživeto opisuje življenje na robu družbe. Gre za teme, kot so alkoholizem, brezposelnost, denarna stiska in agresivnost. Irski pisatelj Gerard Whelan pa se posveča mladim bralcem; s knjigo Vsiljivec v sanjah bralca popelje v zakulisje zapletene vohunske verige.

Kratke zgodbe bosanskega pesnika, pisatelja, dramatika, literarnega teoretika in esejista Zilhada Ključanina so zbrane v knjigi Sarajevska hagada in druge zgodbe, motivno pa se vežejo na bosansko vojno in še starejše vojne. Njegov za desetletje mlajši belgijski kolega Thomas Gunzig pa v knjigi Najmanjši živalski vrt na svetu predstavi svet, prepreden z zgodbami izgubljencev.

Pod okriljem založbe Goga pa sta izšli tudi zgoščenki Sotočja zasedbe Dazhbog Ensemble ter Akropola pianistke, skladateljice in improvizatorke Kaje Draksler.