Foto:
Foto:

Avtorja razvpitih Satanskih stihov, ki ga je pred kratkim britanska kraljica povišala v viteza, pri čemer je za imenovanje zaslužno izključno njegovo pisateljevanje, so tokrat počastili z nagrado irske univerze, poimenovane po enem izmed največjih klasikov britanske književnosti, Jamesu Joyceu.

Zgledovanje po mojstru
Ob prejetju nagrade na univerzi v Dublinu je Rushdie povedal, da se je rabe drznega jezika učil prav pri Ircu, ki ga postavljajo ob bok Marcelu Proustu, Virginii Woolf in drugim evropskim romanopiscem, ki so v začetku 20. stoletja v književnost uvedli modernizem.

Ob prejetju nagrade je Rushdie še povedal, da je njegov mali prispevek h književnosti združitev indijskega angleškega naglasa z irskim, karibskim in avstralskim naglasom.

Nagrada za nagrado
Letos je Rushdie prejel že nagrado, imenovano najboljši booker (The Best of the Booker), ki je pravzaprav počastila 40 let obstoja ugledne britanske nagrade. Izmed vseh bookerjevih nagrajencev je žirija izbrala šest pisateljev, ki so po njenem mnenju najboljši (poleg Rushdieja so bili izbrani J. M. Coetzee, Pat Barke, Peter Carey, Nadine Gordimer in J. G. Farrel), nato pa so bralci izglasovali nagrajenca. Prvič je bookerja prejel leta 1981 za roman Otroci polnoči.