V vseh mestih se bodo Slovenski dnevi knjige 23. aprila združili z drugo Nočjo knjige. Foto: BoBo
V vseh mestih se bodo Slovenski dnevi knjige 23. aprila združili z drugo Nočjo knjige. Foto: BoBo
'Združimo moči in (iz)berimo!' nas v programski zloženki dnevov poziva nova predsednica programskega odbora Gabriela Babnik. Foto: Društvo slovenskih pisateljev
Raper Nikolovski
Oder na ljubljanskem Mestnem trgu bo 23. aprila, ko dan knjige praznujejo po vsem svetu, zasedel raper Darko Nikolovski, ki bo recitiral pesmi Karla Destovnika - Kajuha. Foto: MMC RTV SLO

Poglobljen in prerojen bo tudi program dnevov, ki bo pod geslom (Iz)berimo! potekal od 20. do 24. aprila. Na sporedu bodo številni pogovori, branja in delavnice.

Zakaj bi se bralo samo po knjigarnah in knjižnicah?
Programski odbor dnevov knjige je ohranil dogodke, kot so literarni sprehodi za otroke in pručkarje oz. branja improligašev po Ljubljani. Dodali so diskusije na temo mecenstva v kulturi, honorarnih delavcev v kulturi in o vlogi kulture v medijih, ki bodo popoldne potekale v Trubarjevi hiši literature. Težijo tudi k temu, da bi literarne dogodke iz ustaljenih prostorov preselili drugam, tokrat v pediatrično kliniko, ženski zapor na Igu ter dom za ostarele na Taboru, je napovedala nova predsednica odbora Gabriela Babnik.

Začnemo z najboljšo kratko zgodbo in esejem
Že tradicionalno bo Slovenske dneve knjige v Ljubljani v ponedeljek ob 11.00 uvedla prireditev, na kateri bodo razkrili nagrajenca natečaja Društva slovenskih pisateljev in revije Sodobnost za kratko zgodbo in esej.

Večeri na Mestnem trgu bodo namenjeni branjem. Prvi večer bo oder zasedel Boris A. Novak, ki bo bral iz prvega dela Vrata nepovrata z naslovom Zemljevidi domotožja. V sklopu Berem te bodo nastopili še Katarina Marinčič, Dušan Šarotar in Polona Glavan. Da literatura sega čez platnice, bodo dokazovali Vlado Kreslin, Katja Perat in Matjaž Pikalo ter Vojko Anzeljc.

Gosti iz tujine
V sklopu rubrike Iz sveta bosta na dnevih nastopila Kanadčana Endre Farkas in Marie Souaid, ki sta poezijo s papirja prenesla na oder, mestne avtobuse in v kabaret. Na dan odprtja bosta brala dela slovenskih pesnikov. Iz nekdanje Jugoslavije prihajata Faruk Šehić in Dragan Velikić. Prvi je bosanski avtor, ki je med vojno vodil bataljon 100 vojakov, drugi je deloval kot srbski ambasador na Dunaju. Med gosti bo tudi nemško-avstrijska pisateljica, pesnica in dramaturginja Melanie S. Rose.

Le eden ne bo padel skozi kritiško sito
V sklopu dnevov bodo 22. aprila podelili letošnjo nagrado kritiško sito, ki jo za najboljše delo na slovenskem knjižnem trgu podeljujejo kritiki. Nominirani so Polona Glavan, Vesna Lemaić, Katarina Marinčič, Boris A. Novak in Katja Perat. V Pionirskem domu bodo vsak popoldan potekale delavnice, tam bodo glavni motiv črke in besede, projekcije za najmlajše pa bodo na ogled v potujočem Kinobalonu.

Mestne postaje poezije
Na Inštitutu IRIU so za dneve knjige zasnovali instalacijo Zlata kletka. Na Mestnem trgu bodo stale štiri lesene hiške, podobne ptičjim, opremljene s slušalkami. Kdor si bo iz mestnega vrveža želel vstopiti v svet poezije, si bo torej zgolj moral nadeti slušalke.

Slovenski dnevi knjige bodo v drugi polovici aprila potekali tudi v Mariboru, Ormožu, Celju, Kopru, Kungoti in v Gradcu ter Trstu. Kot je dejala Babnikova, si v programskem odboru želijo, da bi prireditev še bolj razširili onstran meja.

V vseh mestih se bodo Slovenski dnevi knjige 23. aprila spojili z drugo Nočjo knjige. Oder na ljubljanskem Mestnem trgu bo na ta dan zasedel raper Darko Nikolovski, ki bo recitiral pesmi Karla Destovnika - Kajuha.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina meni, da je 20 let Slovenskih dnevov knjige dokaz, da gre za prireditev, ki ni pomembna zgolj za avtorje, založnike in knjigotržce, temveč tudi za bralce. Želi si, da bi dnevi tudi letos opravili svoje poslanstvo in napotili k še bolj zavzetemu branju.