Mihael Glavan nas seznani ne le s Trubarjem, ampak tudi z inetelektualnim in družbenim okoljem, v katerem se je gibal Trubar. Foto: Mladinska knjiga
Mihael Glavan nas seznani ne le s Trubarjem, ampak tudi z inetelektualnim in družbenim okoljem, v katerem se je gibal Trubar. Foto: Mladinska knjiga
Cerkovna ordninga
Zadnjo monografijo o Trubarju je na začetku šestdesetih napisal Mirko Rupel. Foto: MMC RTV SLO

Založba Mladinska knjiga je izdala Trubarjev album, prvo knjižno novost po več kot 50 letih, ki predstavlja osebnost Primoža Trubarja. Vendar se novost izpod peresa Mihaela Glavana razlikuje od velike klasične biografije o Trubarju, ki jo je na začetku šestdesetih napisal Mirko Rupel. Zasnova knjige je namreč trodelna in ponuja tri različne poglede na začetnika slovenskega knjižnega jezika.

Trubar se razkrije sam
V prvi tretjini Mihael Glavan ponudi besedo Trubarju. Moža, ki je na Slovensko zanesel protestantizem in ki je spodbujal nastanek kodificirane slovenske slovnice, tako spoznamo prek njegovih besed. Objavljeni so Trubarjevi teksti v prečrkovanem jeziku ali v prevodih. V drugem delu se seznanimo z avtorji, na katere se je pri svojem delu naslanjal Trubar in ki so bili vir idej zanj. Gre za osvetlitev kulturnega in še bolj intelektualnega okolja, v katerem se je oblikoval Primož Trubar. Zadnji del pa je komentar, v katerem Glavan predstavi svoj pogled na Trubarjevo usodo in na usodo njegovega dela. Kaj se je torej s Trubarjem dogajalo v stoletjih po nastopu reformacije? Zadnja etapa v tej pripovedi je zgodba o najnovejši pridobitvi NUK-a - o izvirnem izvodu dela Noviga testamenta pusledni del, ki je bil odkupljen od zasebnega lastnika v Jeruzalemu.

Knjiga, ki Trubarju sledi do danes
Mihael Glavan je bil veliko let vodja rokopisnega oddelka NUK-a in velja za odličnega poznavalca Primoža Trubarja in njegovega časa. Veliki korpus vedenja o Trubarju pa ni edini dejavnik, zaradi katerega je nastala odlična knjiga. Pomemben dejavnik je tudi Glavanova sposobnost iz zgodovinskega gradiva ustvariti 'ažurno' knjigo. Kot je pojasnil urednik Aleš Berger, knjiga Trubarjev album predstavi Trubarja do današnjih dni in tako pove, zakaj je Trubarja dobro 'študirati' še danes. Knjigo je pohvalil tudi akademik Matjaž Kmecl, ki je pripomnil: "To je neke vrste priročnik o Trubarju, Trubarjev leksikon, čeprav hkrati monografski prikaz."

Odlika knjige je njena prijaznost do širokega kroga bralstva. Čeprav gre za zelo strokovno zasnovano delo, je vendar privzelo takšno formo, ki pritegne tudi neakademsko srenjo. V knjigi je tako veliko slikovnega gradiva, katerega jedro predstavlja okoli 300 fotografij, ki jih je posnel Klemen Kunaver, kateri je knjigo tudi oblikoval.

P. B.