Na februarskem razpisu za direktorja Javne agencije za knjigo (JAK) ni bil izbran nihče, vedejevstvo na čelu agencije pa se bo Sebastjanu Erženu izteklo čez manj kot en mesec, 1. junija. Že včeraj smo sicer poročali, da Dimitrija Rupla takšno delo zanima.

Dimitrij Rupel je od leta 2013 upokojenec, nazadnje pa je bil uslužbenec ministrstva za zunanje zadeve. Foto: BoBo
Dimitrij Rupel je od leta 2013 upokojenec, nazadnje pa je bil uslužbenec ministrstva za zunanje zadeve. Foto: BoBo
Sorodna novica Dimitrij Rupel se pripravlja na kandidaturo za direktorja JAK-a

V petek bo objavljen nov razpis
V sklepu o ustanovitvi JAK-a je zapisano, da direktorja javne agencije imenuje vlada na predlog sveta po izvedenem javnem natečaju. Svet JAK-a je javni natečaj za mesto direktorja javne agencije za knjigo objavil 5. februarja, rok za prijavo je bil 8. marec.

Kot je pojasnila Gabriela Babnik Ouattara, je razpis zaključen, na njem ni bil izbran nihče, zato bodo razpis ponovili. Prijavljeni kandidati bodo o rezultatu razpisa obveščeni v teh dneh, 14. maja bo novi razpis za direktorja JAK-a objavljen v Uradnem listu.

Erženu se bo vedejevstvo izteklo 1. junija, nato se bo vrnil na ministrstvo za kulturo. Da bi se izognili brezvladju v času, ko bo potekal razpis, pa je svet sklenil, da vladi za novega v. d. direktorja JAK-a predlaga Rupla, ki je k temu tudi podal soglasje. Zdaj ga mora potrditi še vlada.

Na izredni seji dva od šestih svetnikov JAK RS, Mitja Ličen in Iztok Ilc, nista bila prisotna in tudi nista glasovala. Sklep je bil tako izglasovan s soglasjem prisotnih članov sveta JAK RS, ne vseh članov.

Sorodna novica JAK od srede naprej vodi Sebastjan Eržen. Izkušnje? Zakaj le!

"Gre za pogovarjanje in dogovarjanje. Sem v pogovorih z ministrstvom, stvar še ni definitivna, odločitve še ni," je za STA pojasnil Rupel. "Gre za to, ali bodo ustrezni organi tako odločili ali pa ne, tako da v tem trenutku težko povem kaj več. Takšno delo me seveda zanima, ampak v tem trenutku nimam nobenega potrdila."

Že za včerajšnjo oddajo Radijski dnevnik je Rupel povedal, da "bi z veseljem kandidiral", čeprav z opombo: "Nekaj vem o knjigah, nisem pa strokovnjak za te urade, ki se s knjigami ukvarjajo pri nas." Verjame, da lahko prispeva predvsem v času častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu. "Treba je s tem poskrbeti za nekatere mednarodne povezave in tako naprej, se pogajati, da tako rečem, za slovenske interese tudi v tujini, česar sem vajen."

Razrešitev Renate Zemida, ki je odmevala v založniškem svetu
Vlada je Eržena za v. d. direktorja imenovala, potem ko je 12. novembra lani z mesta direktorice razrešila Renato Zamida. Ta je vodenje JAK-a prevzela 1. januarja 2018 in bila imenovana za pet let. Njeno razreševanje sicer sega v začetek lanskega leta, ko ji je del sveta JAK-a očital nekatere nepravilnosti v delovanju, kar pa je ves čas zavračala. Nato je sredi julija lani svet v spremenjeni sestavi vladi predlagal njeno razrešitev.

Luka Mesec kritično

Koordinator Levice Luka Mesec je na nedavni novinarski konferenci dejal, da bi bilo to, da se Rupla predlaga na čelo JAK-a, smešno, če ne bi bilo res. "Je nekompetenten in nekvalificiran za to funkcijo. Nikoli ni opravljal podobnega dela," je rekel Mesec.

Po njegovih besedah si Rupel od tega dela obeta sinekuro, dobro plačo in nekaj potovanj po Evropi.

"Sam je omenil, da se že veseli obiska na frankfurtskem knjižnem sejmu, za katerega je najbolj zaslužna direktorica, ki so jo po popolnoma politični gonji odstranili. Mislim, da cela ta zgodba slika, kakšno Slovenijo ustvarja vlada Janeza Janše. To je Slovenija, kjer se kompetentne ljudi, kot je Renata Zamida, zaradi kapric vladajočih odstranjuje s položajev, na položaje pa nastavlja ljudi, za katere je vseeno, ali so kompetentni ali ne, važno, da so naši, in vseeno nam je, ali bodo ljudje institucije, na čelo katerih jih postavljajo, tudi uničili," je bil oster Mesec.

Dimitrij Rupel bi vodil javno agencijo za knjigo