Peršak je bil predsednik Slovenskega centra PEN že od leta 2004. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Peršak je bil predsednik Slovenskega centra PEN že od leta 2004. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Peršak bo še naprej član upravnega odbora, pooblastila in posle pa bo 23. februarja predal podpredsednici Heleni Kraljič. Upravni odbor bo kmalu pripravil nove volitve.

Kot so zapisali v Slovenskem centru PEN, se Peršaku v upravnem odboru zahvaljujejo za njegovo delo in so hvaležni, da se bo kot član odbora še najprej zavzemal za vrednote temeljne listine PEN-a.

Končal je svoj drugi mandat

Peršak je bil na mesto predsednika Slovenskega centra PEN izvoljen oktobra lani in je nasledil Ifigenijo Simonović. Predsednik tega centra je bil sicer že od leta 2004.

Ob oktobrski izvolitvi je na vprašanje, zakaj se je odločil za ponovno vodenje Slovenskega centra PEN, odvrnil, da je že zelo dolgo član združenja, zato dobro pozna njegovo delovanje in "ima predstavo o tem, s čim se mora ukvarjati, kakšna je njegova vloga in katere cilje mora zasledovati".

Ob tem je poudaril, da je PEN v nasprotju z Društvom slovenskih pisateljev mednarodna organizacija, zato ne more slediti zgolj državnim ciljem, kar je denimo naloga pisateljskega stanovskega društva. To je po njegovem mnenju razlog, da člani PEN-a niso le pisatelji in pesniki oz. literati v ožjem smislu, pač pa tudi publicisti ter drugi posamezniki, ki se ukvarjajo s pisanjem.