Ko je leta 2007 Anne Enright žirijo za Bookerjevo nagrado prepričala z romanom Shajanje (The Gathering), je bila tako rekoč neznano pisateljsko ime, letos se je Irka vrnila med najboljših 13 z delom The Green Road. Foto: EPA
Ko je leta 2007 Anne Enright žirijo za Bookerjevo nagrado prepričala z romanom Shajanje (The Gathering), je bila tako rekoč neznano pisateljsko ime, letos se je Irka vrnila med najboljših 13 z delom The Green Road. Foto: EPA
Booker
Nagrada, ki jo podeljujejo od leta 1969, je bila letos drugič dostopna vsem romanom, napisanim v angleščini. Foto: EPA
Richard Flanagan
Lani so nagrado podelili avstralski literarni zvezdi Richardu Flanaganu. Foto: EPA

Med 13 romanov, ki jih je žirija letošnje nagrade uvrstila v nadaljnji izbor - 15. septembra jih bodo skrčili na šest naslovov -, so se med drugim uvrstili trije Britanci, in sicer Tom McCarthy, Andrew O'Hagan in Sunjeev Sahota, poleg tega tudi pisatelji iz Indije, z Jamajke, Nove Zelandije in iz Nigerije. Letos je drugič nagrada dostopna vsem romanom, napisanim v angleščini, ne zgolj literatom iz držav Commonwealtha, kot je velevala 40-letna tradicija. Sprememba pravil je takrat na noge dvignila britansko javnost, ki je izrazila bojazen, da bodo britanske avtorje povsem izrinili ameriški. V širšem izboru jih je letos pet - Bill Clegg se je med trinajsterico uvrstil z romanom Did You Ever Have a Family, Laila Lalami z The Moor's Account, Marilynne Robinson z romanom Lila, Anne Tyler je prepričala z delom A Spool of Blue Thread in Hanya Yanagihara z A Little Life.
Po besedah predsednika žirije Michaela Wooda so žiranti izbirali med 156 romani. "Pretresanje del ni bilo vedno umirjeno, zato pa je vsakokrat potekalo v prijateljskem vzdušju." Letošnja bera je izjemna, ga povzema Guardian, zato bi bil izbor lahko dvakrat daljši. Kljub temu so s svojim delom več kot zadovoljni. "Razpon raznolikih del in form romanov je izjemen. Vsak med njimi se čudovito poigrava z izbranim jezikom."

V igri za nagrado booker ostajajo:
Bill Clegg (ZDA): Did You Ever Have a Family
Anne Enright (Irska): The Green Road
Marlon James (Jamajka): A Brief History of Seven Killings
Laila Lalami (ZDA): The Moor's Account
Tom McCarthy (ZDA): Satin Island
Chigozie Obioma (Nigerija): The Fishermen
Andrew O'Hagan (Velika Britanija): The Illuminations
Marilynne Robinson (ZDA): Lila
Anuradha Roy (Indija): Sleeping on Jupiter
Sunjeev Sahota (Velika Britanija): The Year of the Runaways
Anna Smaill (Nova Zelandija): The Chimes
Anne Tyler (ZDA): A Spool of Blue Thread
Hanya Yanagihara (ZDA): A Little Life

S prvenci so se na seznam uvrstili Clegg, Obioma in Smaill, medtem ko se na seznam vračata McCarthy in O'Hagan. Marlon James je prvi Jamajčan med nominiranci, Laila Lalami pa prvi pisatelj, ki je po rodu Maročan. Oba trenutno živita in ustvarjata v ZDA, prvi v Minneapolisu, drugi v Santa Monici. Indijo zastopa Anuradha Roy s svojim tretjim romanom Sleeping on Jupiter o ženski, ki se znova sooči z nasiljem in zlorabo iz otroštva. Anne Enright se v igro za nagrado, vredno 50.000 funtov (približno 69.800 evrov), vrača s šestim romanom, tudi tokrat je zapisala družinsko zgodbo The Green Road.

Med najbolj zvenečimi imeni, ki jim žirije ni uspelo prepričati dovolj, da bi jih uvrstila med najboljših 13, kritiki omenjajo Salmana Rushdieja, Jonathana Franzna, Johna Banvilla, Margaret Atwood in Williama Boyda. Lani je nagrado prejel avstralski literarni zvezdnik Richard Flanagan za roman The Narrow Road to the Deep North, zgodbo avstralskih vojnih ujetnikov, ki so gradili burmansko železnico, s katero je Japonska leta 1943 povezala Bangkok in Rangun. Žirija, ki jo poleg predsednika sestavljajo še Ellah Wakatama Allfre, John Burnside, Sam Leith in Frances Osborne, bo nagrajenca razglasila 13. oktobra.