Novi roman, ki bo naslovljen preprosto Grey, izide že 18. junija. In ne, to seveda ni naključje: na ta dan ima naslovni lik v svojem fiktivnem svetu tudi rojstni dan. Morda pa bodo zaradi kraje izid knjige še malce pospešili? Foto: Vintage
Novi roman, ki bo naslovljen preprosto Grey, izide že 18. junija. In ne, to seveda ni naključje: na ta dan ima naslovni lik v svojem fiktivnem svetu tudi rojstni dan. Morda pa bodo zaradi kraje izid knjige še malce pospešili? Foto: Vintage
Rokopis je najverjetneje nekdo izmaknil nekje v procesu tiskanja. Foto: AP

Policija je že vpletena v preiskavo kraje rokopisa romana Grey, katerega izid je napovedan za 18. junij. Knjiga je bila v torek ukradena v Londonu, so za BBC potrdili pri založbi Random House. Največji strah je zdaj seveda ta, da bi storilci odlomke romana lahko prodali najboljšemu ponudniku - ali pa jih kar brezplačno začeli širiti na spletu.

Ista zgodba z druge perspektive
"Z novo knjigo bo Jamesova oboževalcem dala priložnost, da svet Petdesetih odtenkov uzrejo 'na novo', skozi oči enigmatičnega in fascinantnega protagonista serije," so v izjavi za javnost o knjigi zapisali ameriški založniki. Vest o romanu Grey je v javnost prišla 2. junija, dobra dva tedna pred napovedanim izidom, pred tem pa za njegov obstoj očitno nihče ni vedel. (Številni komentatorji so ob tem pohvalili učinkovitost industrije, ki ji je v času vsesplošnega piratstva in curljanja informacij nekaj takega uspelo razkriti pod svojimi pogoji. Morda prehitro ...)

Obe tiskarni zanikata spodrsljaj pri varovanju
Uradno drugih informacij o kraji ni, ugiba pa se, da je bil rokopis izmaknjen iz skladišča. Založba Random House sicer za svoje knjige uporablja dve tiskarni, Clays v Suffolku in CPI Group v Croydonu na jugu Londona. Predstavnik tiskarne Clays je za The Times že potrdil, da kraja ni neposredno povezana z njimi, CPI-jev mož pa je za Daily Mirror komentiral takole: "Dvomim, da je knjiga izginila iz katerega od naših obratov, sicer bi jaz o tem že kaj slišal."

Sicer pa to ni prva tovrstna afera: leta 2003 je voznik viličarja v tiskarni priznal, da je ukradel sveženj strani iz takrat še neizdane knjige Harry Poter in Feniksov red, potem pa jih je skušal prodati tabloidu The Sun.

Če ste bili zadnja leta odrezani od civilizacije ...
Literarno trilogijo o erotičnem razmerju, ki se splete med plašno študentko književnosti, Anastasio Steele, in redkobesednim finančnim tajkunom Greyem, je po vsem svetu kupilo več kot 125 milijonov bralcev, vzrok za uspeh pa je tudi vse večje zanimanje za erotično eksplicitno literaturo. Prva knjiga je letos že dočakala filmsko adaptacijo z Dakoto Johnson in Jamiejem Dornanom v glavnih vlogah. Film, ki sicer ni bil posebej drzen ali izzivalen, je v celoti zaslužil več kot 500 milijonov dolarjev.

Seveda sta že napovedana tudi naslednja dva filma; scenarij za prvega, ki prihaja leta 2017, piše Niall Leonard, sicer mož pisateljice E. L. James.