Foto:
Foto:
Susan Sontag: Literarni talent je tudi velika obveznost do ljudi.

Sontagova, tudi borka za človekove pravice in ambasadorka miru, se je ukvarjala z najrazličnejšimi umetniškimi zvrstmi. Pisala je tako o baletu kot o fotografiji, pomembna pa je predvsem zaradi popularizacije misli pomembnih filozofov, kot sta Walter Benjamin in Elias Cannetti.

Sontagova v 30 jezikih
Sontagova je napisala 17 knjig, ki so prevedene v kar 30 jezikov, nekatere med njimi tudi v slovenščino. Pri nas je tako mogoče dobiti članke, kot so O stilu, Estetika tišine, Camusovi zapiski in esej O fotografiji.

Borka za mir
Susan Sontag, ki je v času vojne na Balkanu nekaj let preživela tudi v Sarajevu, je lani na frankfurtskem knjižnem sejmu prejela prestižno nagrado za mir, ki jo podeljujejo nemški knjigotržci. Ti so v obrazložitvi navedli tudi njeno stalno zavzemanje za pravice žrtev vojn.

Britanski pisatelj Salman Rushdie je Sontagovo opisal kot veliko literarno umetnico, neustrašnega in izvirnega misleca. Po njegovih besedah je Sontagova (upravičeno) vztrajala pri stališču, da z literarno nadarjenostjo pride tudi obveza spregovoriti in razmišljati o perečih problematikah časa.

Ob smrti Sontagove je spregovorila tudi pisateljica Margaret Atwood, ki je dejala: "Susan Sontag je bila edinstvena in pogumna ženska. Vedno te je pripravila k temu, da si začel razmišljati. To jo je delalo edinstveno. Bila je drugačna od vseh, ki sem jih poznala."