Vlada je na svojem poslopju na Gregorčičevi ulici v Ljubljani v petek v znak solidarnosti z Izraelom izobesila izraelsko zastavo. Foto: Borut Živulovič/Bobo
Vlada je na svojem poslopju na Gregorčičevi ulici v Ljubljani v petek v znak solidarnosti z Izraelom izobesila izraelsko zastavo. Foto: Borut Živulovič/Bobo

Ob 30-letnici samostojnosti države so pozvali slovenske oblasti k spodbujanju mirnega reševanja sporov. Do izobešanja izraelske zastave so bili že kritični v Slovenski muslimanski skupnosti, obsodil ga je tudi palestinski veleposlanik Salahem Abdel Šafi s sedežem na Dunaju, ki je pristojen tudi za Slovenijo.

Janša: Muslimanska skupnost s podporo teroristom dela veliko napako; Logar: Kritike so neutemeljene

Premier Janez Janša je v odzivu na odprto pismo Slovenske muslimanske skupnosti tvitnil, da ta "s podporo teroristom dela veliko napako". Zunanji minister Anže Logar pa je kritike zaradi izobešanja zastave označil za neutemeljene. Kot je dejal novinarjem v Bruslju, je izobešanje zastave znak podpore Izraelu zaradi bombnih napadov Hamasa in dodal, da si vsi prizadevamo, da se konflikt čim prej konča.

Netanjahu Bidnu: Skušamo se izogniti civilnim žrtvam. Mediji iz porušene stolpnice ogorčeni.

Pridružitev mednarodni izjavi
Sicer pa se je Slovenski center PEN ob zaostrovanju spopadov na Bližnjem vzhodu pridružil petkovi izjavi Mednarodnega PEN-a in mednarodnega odbora Pisatelji za mir. Kot so zapisali, so zgroženi nad zaostrovanjem razmer v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih.

Hude kršitve načel svobode medijev
Resno so zaskrbljeni tudi zaradi vse hujših kršitev svobode izražanja v zadnjih dneh. Izrazili so tudi zaskrbljenost nad novicami o izraelskih letalskih napadih, ki so bili usmerjeni na stavbe na območju Gaze, vključno s poslovno stavbo – v kateri so sedeži najmanj 13 medijskih organizacij –, in nad napadi na palestinske novinarje. Uničevanje medijskih pisarn in nasilje nad novinarji sta hudi kršitvi načel svobode medijev in ju je treba nemudoma ustaviti, so zapisali.

Nadalje so izraelske oblasti opozorili na njihovo odgovornost do spoštovanja in varovanja pravic palestinskih državljanov Izraela, do svobode izražanja in na njihovo širšo odgovornost v skladu z mednarodnim pravom.