Zaskrbljeni so tudi zaradi socialne krize številnih državljanov. Kot so zapisali, se zavedajo, da je njihov poziv zelo verjetno zaman.

"Drži, da je pandemska kriza prizadela vso zemeljsko oblo in se bodo posledice tega nesrečnega časa kazale še dolgo, a drži tudi, da je v takšnem težavnem času potrebno tako vodenje držav, ki krize ne poglablja, pač pa daje ljudem upanje in pogum," pišejo. Ob tem obžalujejo, da niti predsedniku niti premierju takega delovanja ne morejo pripisati.

Sedež Društva slovenskih pisateljev. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Sedež Društva slovenskih pisateljev. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

V izjavi obema očitajo, da njuno ravnanje z namenom bodisi samopromocije bodisi utrjevanja absolutne politične oblasti državljane Slovenije postavljajo v ponižujoč položaj, pogosto tudi v brezup in sram.

Reynders znova pozval Lilijano Kozlovič k imenovanju delegiranih tožilcev

"STA je hrbtenica slovenskega novinarstva"
Pri tem v društvu naštevajo neposredne napade na sodstvo in druge nadzorne organe, Računsko sodišče, institut informacijskega pooblaščenca, celo na ustavno sodišče in s tem na ustavo, hkrati omenjajo okoliščine, v katerih se nacionalna agencija STA iz dneva v dan bori za obstanek, čeprav je eden od temeljev osamosvojitve Slovenije in hrbtenica slovenskega novinarstva.

Društvo med očitki omenja še mednarodno sramotenje države s prenašanjem teh praks na evropsko raven, kot se kaže v infantilnem obnašanju pred forumi Evropske unije in zadrževanju imenovanja tožilcev v evropsko javno tožilstvo z nedvomno izmišljenimi pretvezami.

Počivalšek: Da se spomin na ta čas zlorablja za politikantstvo in zdraharstvo, ni zdravo za narod

Oblasti očitajo tudi zmedeno vodenje boja proti epidemiji
"Očitno nismo več sposobni sodelovati v mednarodnih organizacijah, ki zagotavljajo demokracijo zahodnega sveta," so zapisali. Oblasti očitajo tudi zmedeno vodenje boja proti epidemiji, javno zaničevanje državljanskih protestov, ki opozarjajo na napačne odločitve in na stisko, v kateri se je znašla naša družba, vulgarno čivkanje namesto državniške komunikacije, samovoljno prisvajanje heraldičnih simbolov v nasprotju z vednostjo zgodovinopisne stroke in brez konsenza široke javnosti za potrebe predsedovanja Evropski uniji in ravnanje na proslavi ob dnevu upora proti okupatorju, ki je demonstrirala zaničevanje dejanskih udeležencev upora.

Kot so zapisali v izjavi, se bojijo, da bodo še leta trpeli posledice te moralne krize in splošnega padca standardov dostojnega vedenja na najvišjih državnih funkcijah, za zadnje pa sta po njihovem mnenju najbolj odgovorni figuri predsednik republike in predsednik vlade.

Na protokolarnih darilih bo črni panter, ki je izmišljen simbol

"Zavedamo se, da je naš poziv k temu, da se začne delati drugače, da mora biti pristop do pravic državljanov in demokracije drugačen, zelo verjetno zaman. Pa vendar. Gospod predsednik republike in gospod predsednik vlade, ali ne premoreta vsaj kanca kritične samodistance? Navsezadnje ne gre le za vaju, temveč za politične, gospodarske in moralne interese vseh, ki živimo v Sloveniji," so dodali.

Ne gre jim za "levuharje" in "klerofašiste"
Ob koncu pisma so ju še pozvali, naj razumeta, da jim pri njihovi izjavi "ne gre za lajke in retvite", prav tako jim ne gre za "levuharje" in "klerofašiste", pač pa "za dostojno podobo, ki naj bi jo slovenska država zapustila v zakladnici civilizacijske zgodovine".

V skladu s tem od njunih odgovornih funkcij pričakujejo odgovor in pojasnila, a ne prek objave na Twitterju oziroma Instagramu. "Tak odgovor bi dokazoval le, da samopremisleka ni in da je oblastniška samovšečnost odplavila vse, kar smo pred 30 leti upali doseči," so pismo sklenili v društvu pisateljev.