Dobitnico večernice, Anjo Štefan (na fotografiji), je izbrala petčlanska žirija – predsednik dr. Igor Saksida in člani Maja Logar, Kaja Bucik Vavpetič, dr. Dragica Haramija in Petra Vidali. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dobitnico večernice, Anjo Štefan (na fotografiji), je izbrala petčlanska žirija – predsednik dr. Igor Saksida in člani Maja Logar, Kaja Bucik Vavpetič, dr. Dragica Haramija in Petra Vidali. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Ne glede na to, da komisija pri odločanju ne upošteva likovne plati knjig, je ob tej slikanici vendarle treba posebej poudariti pomen ilustracij Alenke Sottler, ki z nizanjem in prepletanjem mišjih likovnih trenutkov odlično nadgrajujejo "gladko nitko besed", je v utemeljitvi zapisal predsednik žirije Igor Saksida. Foto: Mladinska knjiga

izvirno otroško in mladinsko leposlovno delo, ki jo podeljuje časnik Večer, letos prejme Anja Štefan za pesniško knjigo za otroke Drobtine iz mišje doline.

Nagrado bodo pravljičarki izročili 27. septembra v Murski Soboti v okviru 23. srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, še poroča Večer.

Pesniška zbirka Drobtine iz mišje doline, ena najboljših sodobnih knjig poezije za otroke, se osredotoča na življenje mišk kot pesemskih junakov. Ti so drobni, a v svoji ustvarjalnosti v resnici veliki – zazrti so v lepoto sveta, igro besed, a tudi v manj prijetne resnice sodobnega časa, zato je zbirka izjemno aktualna, so zapisali v utemeljitev nagrade.

Ena najbolj prepričljivih pesmi je Le pogumno, le za mano – upanje v možnost boljšega sveta se posredno, a natančno izrazi v sklepnih verzih besedila, ki ob tem ohranja poetiko sporočilnega minimuma. Ta je značilna tudi za druga besedila, tudi tista s "tabujskimi" motivi: ko okoli miške, ki je jedla grah, "grmi", da "vsak beži" (Grah), ali smrt prepreči miši in mišjaku, da bi pojedla medenjak (Medenjak).

Posodobitve izštevank (An ban), naštevalnih otroških ljudskih pesmi (Je miška, miška, miška nesla lešnik) in drugih besedil (Če miš prinese ti drobiž ...) so inovativne, taki so tudi zvočna igra (Sir), ritem in ponavljanje; pesmi zato omogočajo prepričljivo interpretativno branje najmlajšim.

Izročilo in aktualna sporočila se zlijejo v mozaično sestavljanko mišjega sveta, ki ga določa igrivost kot temeljna možnost doživljanja sveta. Ob tem je na njenem ozadju povsem jasno vpisana pot v "boljši svet"; a ne z velikimi in še manj moralističnimi besedami, ampak z "drobtinami" – krhkimi, skorajda nevidnimi okruški iz "življenjca", v katerem je mogoča iskrena vera v resnico, vrednote in lepoto.

Nagrajujejo samo vsebino, ne likovne podobe
Ne glede na to, da komisija pri odločanju ne upošteva likovne plati knjig, je ob tej slikanici vendarle treba posebej poudariti pomen ilustracij Alenke Sottler, ki z nizanjem in prepletanjem mišjih likovnih trenutkov (hišk, mačk, tačk in mišk) odlično nadgrajujejo "gladko nitko besed", je v utemeljitvi zapisal predsednik žirije Igor Saksida.

Za nagrado večernico so bili letos nominirani še Jana Bauer za otroški roman Groznovilca in divja zima, Miroslav Košuta za zbirko ugank Ponikalnice, Maša Ogrizek za pustolovsko knjigo Gospa s klobukom in Suzana Tratnik za mladinski roman Tombola ali življenje!.