Vitezinja poezije je Lucija Mlinarič

Občinstvo je največ glasov namenilo pesmi Nekoč Štefana Titana, so sporočili iz Založbe Pivec.

Simbolno je turnir odprl lanski vitez poezije Tomaž Šalamun z zmagovalno pesmijo leta 2012 Budistični piščanec. Za naziv viteza oziroma vitezinje poezije se je znova potegovalo 12 literatov, zmagovalka Lucija Mlinarič pa se je uvrstila na Evropski pesniški turnir, ki bo novembra prav tako v Mariboru. Med pesniki, ki so se v predfinalnih izborih v Goriških Brdih in Ljubljani uspeli prebiti v ospredje, so bili še David Bandelj, Petra Bauman, Nina Ditmajer, Marko Elsner Grošelj, Simona Kopinšek, Petra Koršič, Danica Križanič Müller, Tanja P. Hohler, Breda Pugelj, Štefan Titan in Katjuša Trampuž.

Od doktorja književnosti do bioenergetika
Strokovna žirija v sestavi Borut Gombač, Irena Novak Popov in Zoran Pevec je izbrala vitezinjo poezije 2013, ki je za nagrado prejela 700 evrov, ročno kovano vrtnico in knjižno nagrado. Prav tako bo izbranka zastopal Slovenijo na Evropskem pesniškem turnirju, ki je mlajša mednarodna nadgradnja Pesniškega turnirja. O pesmih se na finalu izreče tudi občinstvo, ki z glasovanjem izbere zmagovalca po svojem okusu. Letos so na natečaj prejeli 130 pesmi. "Večinoma se prijavljajo pesniki, ki šele prodirajo na slovensko literarno sceno, v zadnjem času pa je tudi vedno več že uveljavljenih pesnikov, recimo lani Šalamun. Med zmagovalci turnirja so številni, ki so pozneje postali znani pesniki," je pojasnil koordinator Pesniškega turnirja Nino Flisar. Tudi letos so bili med finalisti različni profili, od starejših do mlajših, od doktorja književnosti do novinarke in bioenergetika. "Vsako leto nas preseneti, kdo vse piše poezijo," pravi Flisar.

Pesniški turnir so začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na največjem štajerskem gradu Riegersburg. Prvih sedem let je bil turnir vezan na Maribor, v letu 2008 pa se je razširil po vsej Sloveniji.