Colson Whitehead se ponaša z že dvema Pulitzerjevima nagradama. Foto: EPA
Colson Whitehead se ponaša z že dvema Pulitzerjevima nagradama. Foto: EPA

Pred tremi leti je Colsonu Whiteheadu Pulitzerjevo nagrado prinesla prodajna in kritiška uspešnica The Underground Railroad (Podzemna železnica), ki se dogaja v obdobju državljanske vojne na ameriških tleh, za katero je že prej prejel celo vrsto nagrad.

Letošnji zmagovalni roman. Foto: Amazon
Letošnji zmagovalni roman. Foto: Amazon

V prevzgojni šoli v času diskriminatornih zakonov
Dogajanje romana The Nickel Boys, ki nosi lansko letnico, pa je postavljeno v brutalno prevzgojno šolo na Floridi v obdobju, ko so bili na ameriškem jugu v veljavi t. i. Jim Crow zakoni. Ti bili veljavni v nekaterih državah ZDA med letoma 1876 in 1965 ter so vpeljali pravnoformalno diskriminacijo afroameriškega prebivalstva. Jim Crow je bilo namreč rasistično poimenovanje za temnopolte na ameriških tleh.

Neprizanesljivo in pretresljivo raziskovanje zlorab
Pulitzerjeva žirija knjigo hvali kot "neprizanesljivo in pretresljivo raziskovanje zlorab", ki je "ultimativno močna zgodba o človeški vztrajnosti, dostojanstvu in odrešitvi," poroča AP.

Leta 1969 rojeni Whitehead je znan po svojih eksperimentalnih pripovedih in potopitvi v ameriško zgodovino in folkloro. Njegova prejšnja dela poleg že prej omenjenega nagrajenega Underground Railroad vključujejo še John Henry Days in Intuitionist.

Želja po ozaveščanju o še zmeraj obstoječem stanju
V izjavi, ki jo je izdal njegov založnik Doubleday, je Whitehead zapisal, da je novica o njegovem zmagovalnem ponedeljku "precej nora!" In še: "Seveda sem zelo počaščen in upam, da bo prispevala k ozaveščanju o resničnem življenjskem modelu tega romana – šoli za fante Dozier –, tako da žrtve in njihove zgodbe ne bodo pozabljene," je še zapisal.

Pulitzerjevi nagrajenci za lani so bili razglašeni šele v ponedeljek in ne pred dvema tednoma, kot je bilo sprva najavljeno. Številni novinarji, ki so tudi člani Pulitzerjevega odbora, so namreč zaradi pandemije novega koronavirusa bili prezasedeni in se niso mogli zares posvetiti izboru dobitnikov Pulitzerjevih nagrad. Datum podelitve lovorik še ni določen, napovedan pa je šele jeseni. Kot pa je dejala upraviteljica Pulitzerjevih nagrad Dana Canedyer, je ironično, da so bile te lovorike prvič podeljene manj kot leto pred izbruhom španske gripe.