Odbor Mire poudarja, da je predsednica mednarodnega PEN-a Jennifer Clement predlagala spremembo besedila ustanovne listine mednarodnega PEN-a, tako da bo poudarjala prizadevanje ne le za odpravo rasnega, razrednega in verskega sovraštva, ampak tudi delovanje proti vsakršni diskriminaciji po spolu in spolni orientaciji. Foto: BoBo
Odbor Mire poudarja, da je predsednica mednarodnega PEN-a Jennifer Clement predlagala spremembo besedila ustanovne listine mednarodnega PEN-a, tako da bo poudarjala prizadevanje ne le za odpravo rasnega, razrednega in verskega sovraštva, ampak tudi delovanje proti vsakršni diskriminaciji po spolu in spolni orientaciji. Foto: BoBo
Alma Karlin
Podpisnice izjave opozarjajo, da je slovensko literarno prizorišče spolno in starostno neuravnoteženo, neenakopraven položaj žensk pa se začne že z učnimi vsebinami v osnovnih in srednjih šolah, kjer je komaj kje prisotno kakšno žensko literarno ime. Foto: BoBo

Objava elektronske poslovne pošte med Anjo Radaljac in Flisarjem je sprožila peticijo, objavljeno na portalu Airbeletrina, v kateri podpisniki Flisarja pozivajo k odstopu s položaja predsednika slovenskega PEN. Peticijo je po navedbah portala v enem dnevu podpisalo skoraj 300 ljudi.

Slovenska literarna scena in seksizem
Kot so članice odbora zapisale v svojem odzivu, ima nasilje nad ženskami v vsaki družbi svoj obraz, v Sloveniji pa je za literaturo očitno značilen seksizem, ki se z novimi generacijami obnavlja, namesto da bi izumrl. To je bil po njihovih navedbah tudi eden od vzrokov za ustanovitev ženskega odbora Mira leta 2013, zato so tudi v ustanovno listino Mire zapisale, da obsojajo vsako tovrstno ravnanje.

Ob tokratnem primeru seksizma med književniki se jim zdi bistveno to, da ga "vsi mediji soglasno obsojajo, pokončni posamezniki obeh spolov pa so pripravljeni tudi ukrepati oz. zastaviti svoje ime v korist enakopravnosti med spoloma ter moralnih načel v medosebnih odnosih, vseeno ali profesionalnih ali zasebnih".

Medijski pregon ne bi bil koristen
Ob tem se ne strinjajo z linčem ali medijskim pregonom predsednika slovenskega centra PEN, prav tako kot si ne želijo ponovnega izpostavljanja žrtve seksizma na kakršen koli način. Želijo pa, da Flisar sprejme odgovornost in posledice zase ter da ne ogroža še naprej ne svoje integritete, ne integritete Anje Radaljac, ne Mire in ne slovenskega centra PEN.

Ob tem poudarjajo, da je predsednica mednarodnega PEN-a Jennifer Clement predlagala spremembo besedila ustanovne listine mednarodnega PEN, tako da bo poudarjala prizadevanje ne le za odpravo rasnega, razrednega in verskega sovraštva, ampak tudi delovanje proti vsakršni diskriminaciji po spolu in spolni orientaciji.

Obenem opozarjajo, da ne želijo spodbujati medgeneracijske ali medspolne nestrpnosti. Vse vpletene pozivajo k pametnemu ravnanju v zvezi s še tako občutljivimi vrednotami, kot so človeško dostojanstvo, čast in ugled.

Pisateljice izpuščene že v šoli
Za konec pozdravljajo načelno razpravo o javnem položaju literarnih ustvarjalk (strukturnem nasilju), ki pa se mora od krivcev čim prej obrniti v iskanje rešitev. Kot so zapisale, stalno opozarjajo, da je slovensko literarno prizorišče spolno in starostno neuravnoteženo, neenakopraven položaj žensk pa se začne že z učnimi vsebinami v osnovnih in srednjih šolah, kjer je komaj kje omenjeno kakšno žensko literarno ime.

Pod izjavo so se podpisale Barbara Simoniti, Stanislava Repar, Tatjana Pregl Kobe, Ana Marija Sobočan, Bogomila Kravos, Miriam Drev in Tanja Tuma.

Podpisniki peticije na podlagi članka Radia Študent, ki poroča o dopisovanju med Anjo Radaljac in Flisarjem, Flisarju očitajo "nedopustno, seksistično obnašanje". Kritičarka pravi, da je z objavo dopisovanja s Flisarjem želela tudi opozoriti na sistemsko težavo diskreditacije mladih žensk in kritikov.

Flisar je očitke zavrnil in med drugim navedel, da je sporne izjave zapisal, ker je mislil, da komunicira na prijateljski ravni.