Poezija Silvane Paletti
Poezija Silvane Paletti "je tematsko in motivno zelo aktualna, a je hkrati že od daleč opaziti, da je drugačna od večjega dela sodobne slovenske literarne produkcije", je zapisano v utemeljitvi. Foto: BoBo

Poezija Silvane Paletti je v svoji neposredni pripadnosti rezijanski skupnosti in specifičnemu govornemu položaju, s katerega se izreka, izrazito singularna, a je obenem tudi nesporno univerzalna, kar se kaže najprej v njeni zvočni – glasbeni uprizorljivosti, nič manj pa tudi v njeni etični in poetični naravnanosti do vsega obstoječega, beremo v utemeljitvi nagrade, ki jo je zapisala literarna komparativistka, kritičarka in prevajalka Jelka Kernev Štrajn.

Poezija Silvana Paletti "je tematsko in motivno zelo aktualna, a je hkrati že od daleč opaziti, da je drugačna od večjega dela sodobne slovenske literarne produkcije. Je občuteno domoljubna, vendar absolutno tuja slehernemu nacionalizmu ali lokalizmu", meni Kernev Štrajn.

Avtoričina poezija se, kot še zapiše, ne poraja iz kakega vnaprejšnjega literarnega ali nacionalnega programa, a kljub temu učinkuje angažirano. Je pisana v čistem narečju, a se že na prvi pogled bistveno razlikuje od primerov bogate tradicije rezijanske slovstvene folklore. Je dobesedna, a obenem globoko metaforična.

Pesnica vse bitnosti poimenuje ali nagovarja z njihovimi pravimi imeni, kar pomeni, da njena poimenovanja ničesar ne prikrivajo, da vsaka beseda v funkciji literarnega znaka pomenja sama zase in ne stoji na mestu neke druge, da jasno razpoznavna označevalna funkcija teh znakov ne zapira pahljače asociacij, ampak jo na široko odpira. V tem je svojevrsten paradoks, ki zadeva razmerje med empirično in transcendentalno ravnjo poezije Silvane Paletti, še piše v obrazložitvi.

Silvana Paletti dobitnica zlatnika poezije za življenjsko delo

Lavreatki bodo zlatnik izročili na prireditvi 27. Veronikine nagrade 29. avgusta na celjskem Starem gradu. Organizatorica Veronikine nagrade je od leta 2021 Hiša kulture Celje, prej jo je od leta 2005 organizirala družba Fit media.