Nominirance za modro ptico so razglasili v okviru 31. knjižnega sejma. Foto: BoBo
Nominirance za modro ptico so razglasili v okviru 31. knjižnega sejma. Foto: BoBo

Žirija, v kateri so Alenka Veler (predsednica), Zdravko Duša, Irena Matko Lukan, Darja Marinšek, Pavle Učakar in Bojan Švigelj, je bila z letošnjim naborom zelo zadovoljna, je na razglasitvi nominirancev na 31. knjižnem sejmu dejala predsednica žirije. Na natečaj za nagrado, ki jo podeljuje skupina Mladinska knjiga, je prispelo 31 romanov 24 avtoric in sedmih avtorjev, večina med njimi pa v ospredje postavlja stiske in tegobe, s katerimi se najstniki srečujejo med vrstniki in v družini.

Kodrič Filipićeva v romanu Povej mi po resnici predstavlja zgodbo najstnika, ujetega v blodnjakih virtualnih svetov. Po zapisu žirije je avtorica napisala "sodobno pripoved o stranpoteh človeške duše, o bitki za rešitev človeka ter o tem, kako se v našem času z našimi orodji, navadami in zablodami mladost levi v brezizhodni svet odraslosti".

Virtualnih svetov se je v romanu Zvezde vabijo dotaknil tudi Mazzini. "Mojstrsko, napeto in ponekod zelo humorno pisanje pred nami razkriva pasti navidezne realnosti, hkrati pa tankočutno in nevsiljivo slika podobe družin, ki jim je v vsakdanjem življenju vse prej kot lahko. Avtorju je uspelo ustvariti polnokrvne in večplastne like, ki nam prav vsi zlahka zlezejo pod kožo," piše v utemeljitvi.

Tratnikova v romanu Tombola v mestu predstavlja zgodbe 16-letne Mije, ki je ujeta v majhnem, dolgočasnem mestu z mamo, ki bi jo po vsej sili rada priklenila v službo, in večinoma odsotnim očetom. Mija v obdobju razočaranj išče odgovore na določena vprašanja, kar jo privede do presenetljivih odkritij.

Delo Petek Levokova Lov za templjarskim zakladom je detektivsko-pustolovsko zgodba o treh prijateljih in živalski prijateljici vrani. "Preverjena receptura in predvidljiv vzorec, ki ga poznamo iz mnogih knjig za mladino. Preveč? Ne, če zgodba teče kot namazana in je za povrhu postavljena še v domače kraje," so menili žiranti.

Zmagovalec bo prejel 12.000 evrov. To je sicer najvišja denarna nagrada za posamezno književno delo pri nas.

Dozdajšnji nagrajenci
Prvo modro ptico je za roman za odrasle leta 2012 prejela Stanka Hrastelj za svoj romaneskni prvenec Igranje, leto pozneje je modro ptico na natečaju za mladinski roman prejel Vinko Möderndorfer za knjigo Kot v filmu, lani pa za roman za odrasle Roman Rozina za zgodbo o politiki v dolini šentflorjanski Županski kandidat Gams.