Na lanskem Liffu je slavil film Miele, ki je prejel vodomca v sekciji Perspektive, občinstvo pa je nagradilo film Dekle na poziv. Foto: BoBo
Na lanskem Liffu je slavil film Miele, ki je prejel vodomca v sekciji Perspektive, občinstvo pa je nagradilo film Dekle na poziv. Foto: BoBo
Liffe je pravi praznik za ljubitelje filmov. Foto: MMC RTV SLO

Predprodaja vstopnic za letošnji festival, ki bo filmoljubce polno zaposlil med 12. in 23. novembrom, se bo začela 21. oktobra, ko bo izšel tudi katalog festivala. V uradnem tekmovalnem sklopu Perspektive se bodo mladi režiserji potegovali za nagrado vodomec, sklop Predpremiere bo namenjen filmskim vrhuncem, odkupljenim za predvajanje po Sloveniji, v sklopu Kralji in kraljice bodo prikazali dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma, Panorama svetovnega filma pa bo predstavila festivalske favorite s petih celin.

Ekstravaganca, t. i. polnočni kino, bo prinesla raznovrstne, drznejše in žgečkljive vsebine, tematska retrospektiva Veliko platno pa bo posvečena filmom, ki si jih poznavalci zaradi posebnih avdiovizualnih prednosti želijo videti zgolj na velikem platnu.

Režiser najboljšega filma iz Perspektiv bo po izbiri mednarodne žirije prejel nagrado vodomec. Gledalci bodo med celovečernimi filmi, ki nimajo zagotovljene slovenske distribucije, izbirali svojega favorita. Film z najvišjo povprečno oceno bo prejel nagrado občinstva - zmaj. Mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev bo podelila nagrado FIPRESCI, nagrajen pa bo tudi najboljši kratki film.

Lani je nagrado za najboljši film iz sklopa Perspektive žirija dodelila filmu Miele režiserke Valerie Golino, občinstvo pa je najboljšo oceno namenilo filmu Dekle na poziv.

Poleg projekcij tudi pester spremljevalni program
Filmske projekcije bodo potekale v Linhartovi in Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, Kinodvoru, Kinu Šiška, Kinu Komuna, Slovenski kinoteki in Koloseju Maribor, osrednje festivalsko središče pa bo urejeno v drugem preddverju Cankarjevega doma. Kot pretekla leta bo projekcije spremljal pester spremljevalni program: od pogovorov s festivalskimi gosti do okroglih miz, seminarjev in razstav.