Dokumentarec Lutkarstvo upora raziskuje, kako lutkarji danes s svojo umetnostjo vplivajo na publiko. Ugotavlja, da se zavzemajo za večjo pravičnost v družbi in zrcalijo njene nepravičnosti. Foto: LGL
Dokumentarec Lutkarstvo upora raziskuje, kako lutkarji danes s svojo umetnostjo vplivajo na publiko. Ugotavlja, da se zavzemajo za večjo pravičnost v družbi in zrcalijo njene nepravičnosti. Foto: LGL

Lutkarstvo na avstrijskem Koroškem praznuje pol stoletja. Ob častitljivi obletnici je koroške lutkovne ustvarjalce v goste povabil ljubljanski lutkovni hram. Na odrih LGL-ja danes gostujejo lutkovne uprizoritve, predvajali so dokumentarni film Lutkarstvo upora ter postavili razstavo lutk, ki so plemenitile koroško ustvarjalnost zadnjih petdesetih let.

Koroško manjšinsko lutkarstvo odlikuje boj za preživetje slovenskega jezika, kar se zrcali tudi v uporniških vsebinah njihovih predstav. Jubilejna uprizoritev, Mrličožerec (Der Leichenfresser), se ukvarja s tematiko represije slovenskega jezika in kulture na Koroškem. Mlada ekipa blesti v animaciji, večglasnosti in satiričnim podtonom, pod katerega se podpisuje mlada režiserka Ana Grilc. Predstava se bo na Šentjakobskem odru LGL-ja začela ob 19.00.

Igralci skupine Lutke Mladje KDZ (Koroške dijaške zveze) s tem sodobnim besedilom raziščejo zgodovinske preplete na Koroškem. Prepoznavanje znakov desničarskih skrajnih idej in prepoznavanje možnosti za upor je pogosto vseživljenjska dejavnost, zlasti za mlade iz slovenske manjšine, opozarjajo avtorji predstave. Humor in satira ustvarjata lažji dostop ter ponujata lutkarjem nove ustvarjalne možnosti.

Lutke kot družbeni korektiv
Večjezični dokumentarni film o uporniškem lutkarstvu, Resistance Puppetry, ki so ga predvajali ob 17.00, sledi mladim manjšinskim lutkaricam po Južni Koroški, Nikolausu Habjanu, zvezdi avstrijskega lutkarstva in njegovem učitelju Nevillu Tranterju na Dunaj in v Gradec ter slovenskemu avantgardistu Matiji Solcetu v Prago, na slovenski Kras in v evropsko prestolnico Charleville, tam naleti še na druge zvezde uporniškega lutkarstva.

Popoldne sta bili na sporedu tudi Sneguljčica v priredbi Matevža Gregoriča in Mateje Šušteršič ter predstava Generalka, ki jo je režiral Šušteršič.