Dražbena hiša Sotheby’s bo rokopise, pisma in druge predmete Marka Twaina najprej razstavila, 17. junija pa bodo zbiratelji del ameriškega pisatelja lahko odprli denarnice in poskusili obogatiti svoje zbirke. Foto: EPA
Dražbena hiša Sotheby’s bo rokopise, pisma in druge predmete Marka Twaina najprej razstavila, 17. junija pa bodo zbiratelji del ameriškega pisatelja lahko odprli denarnice in poskusili obogatiti svoje zbirke. Foto: EPA
Mark Twain
Mark Twain se je rodil novembra 1839 kot Samuel Clemens. Njegovi knjigi Prigode Toma Sawyerja in Prigode Huckleberryja Finna sodita med temeljna dela ameriške literature. Ameriški pisatelj je umrl 21. aprila leta 1910 v starosti 74 let.
Mark Twain, pisma
Ohranjenih je približno 15.000 pisem, ki jih je Mark Twain napisal prijateljem, družini in drugim. Foto: EPA

Dražbena hiša Sotheby's bo prodajala pisateljev neobjavljen avtobiografski rokopis A Family Sketch (Črtica o družini). Rokopis, ki se razteza na 64 straneh, naj bi opisoval avtorjeve najintimnejše in najbolj introspektivne spomine, v dražbeni hiši pa ga opisujejo tudi kot 'manjkajoče poglavje' v njegovi avtobiografiji Delo.
Tega je posveti svoji najljubši hčerki Susy, ki je pri 24 letih umrla za posledicami meningitisa. "Bila je skladišče občutkov vseh vrst, vseh odtenkov energije," je napisal o Olivii 'Susy' Clemens kmalu po njeni smrti leta 1896. "Vse na njej je bilo intenzivno - njen značaj ni bil le poln sijaja, topline, ampak tudi ognja, ki se iztroša," je Mark Twain še menil o hčeri, ki je bila navdih za njegovi deli Joan of Arc (Ivana Orleanska) in A Horse’s Tale (Zgodba konja).
Pisateljev pogled na svojo mladost
Nikoli objavljen rokopis vsebuje spomine na mladost, pripovedi o ljudeh, ki jih je srečal, in eseje na različne teme, predstavlja pa le enega od dvesto Twainovih predmetov, ocenjenih na skupno vrednost do okoli milijona ameriških dolarjev. Med temi najdemo kakih 200 izvirnih pisem, fotografij in različni zapisov s podpisom Mark Twain, psevdonimom Samuela Langhorna Clemensa. Zbirko predmetov bo hiša Sotheby's na dražbi v New Yorku ponudila 17. junija.
Robert Hirst iz Mark Twain Papers & Projects na Univerzi California v Berkeleyju, kjer se lahko pohvalijo z največjo zbirko Twainovega gradiva, se strinja, da je A Family Sketch eden od biserov dražbe. "Vsak zbiratelj del Marka Twaina bi se bil pripravljen za dve, tri leta odpovedati hrani, da bi lahko kupil rokopis," se je pošalil.
Strasten pisec pisem
Twain je bil poznan tudi po svojih pismih. "Lahko rečemo, da je napisal več pisem kot kdor koli," meni biograf Michael Shelden, ki pojasnjuje, da je znanih približno 15.000 pisateljevih pisem. Med pismi, ki jih bo prodajal Sotheby’s, je tudi Twainovo pismo bodočemu tastu, Jervisu Langdonu. "Ne preganjam ljubezni, ljubezen preganja mene," je pisal. "To, kar bom zdaj postal, je stvar, ki mora biti potrjena in osnovana. Sem na pravi poti - uspel bom, upam. Možje, izgubljeni kot jaz sam, so našli Rešitelja in zakaj ga ne bi tudi jaz?" Devetstransko pismo, napisano leta 1868 in podpisano z imenom Sam L. Clemens, je ocenjeno na 30.000 do 50.000 dolarjev.
Celotna zbirka, ki je ocenjena na 750 tisoč do 1,2 milijona dolarjev, je pripadala Jamesu S. Copleyju. Junija bodo tako prodali tudi nekatere druge literarne in zgodovinske rokopise iz njegove knjižnice.