Milena je razpeta med ljubimca Borisa in moža Radka, zaradi česar trpijo vsi trije. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Milena je razpeta med ljubimca Borisa in moža Radka, zaradi česar trpijo vsi trije. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Moška v boju za žensko srce ne izbirata besed. A odločitev je dejansko v rokah Milene. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Izvrsten Alojz Svete kot Radkova 97-letna črnogorska mama je požel velik aplavz in nemalokrat izzval glasen krohot. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Jernej Šugman je povezoval zelo sproščen pogovor z glavnimi akterji predstave. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Navedeni dvogovor je del začetnega dialoga v ljubezenski zgodbi izpod peresa Dušana Jovanovića, ki je predstavo tudi režiral. Igra je bila nominirana tudi za letošnjo Grumovo nagrado za najboljše novo izvirno slovensko dramsko besedilo. Izjemen Radko Polič igra Radka, televizijskega urednika tik pred pokojem, ki mu žena, sicer igralka po poklicu, Milena, igra jo Milena Zupančič, pove, da se je zaljubila v upokojenega kapitana dolge plovb, vdovca Borisa, ki ga upodablja Boris Cavazza.

Užaloščeni Radko se nikakor ne more sprijazniti z ženinim varanjem, zato naveže stik s šarmerjem Borisom, da bi ga prepričal, naj njegovo ženo pusti pri miru. Humorne dialoge sta igralca izpopolnila do zadnje podrobnosti. Če je Radko pretresen in ranjen ob spoznanju, da Milena skače čez plot, je Boris na drugi strani glede tega zelo stvaren. "Narabutal si mojo ženo, trgal si sadje na tujem vrtu," je očitajoč Radko, ki upa, da bo s pritiskanjem na občutek krivde ženinega ljubimca odgnal. A ta se ne da. "Zavedam se, da sem dih jemajoč zaradi svoje edinstvenosti," mu ob priliki navrže razlog, zakaj ga Milena tako ljubi.

"Hočem popolno ljubezen, z dušo in telesom"
Razpeta med dva moška, ranljivega moža, s katerim je preživela vse življenje, in možatega kapitana, ki ji je v zrelih letih še kako pognal kri po žilah, Milena ne more sprejeti odločitve. Zaveda se, da je ob možu čustveno umrla, a hkrati je do njega uvidevna, saj je zanjo "kot otrok", kakor potoži Borisu. Ve, da bi umrl, če bi ga zapustila. Po drugi strani pa se, tako zatrdi tudi hčerki Alji, ljubezni ne misli odpovedati. Hčerka, igra jo Nina Valič, je namreč razjarjena ob odkritju mamine afere in ji očita nemoralno vedenje, ki se ne spodobi za damo v njenih letih. "Hočem popolno ljubezen, z dušo in telesom, ki bo trajala neprekinjeno. Dve leti," Milena hčerki odgovori v brk, ko jo ta pobara, kaj le misli z ljubeznijo na stara leta.

Svete v vlogi 97-letne črnogorske mame
Izjemna igralska zasedba, ki ji piko na i doda neprekosljivi Alojz Svete v podobi Radkove 97-letne avtoritativne črnogorske mame, h kateri se Radko zateče po pomoč, je na predpredpremieri, kot so javno generalko poimenovali v Drami, poskrbela, da se je občinstvo iz srca nasmejalo in smejalo. Kot je v sproščenem pogovoru po koncu predstave, ki ga je povezoval igralski kolega Jernej Šugman, povedal Jovanović, ki se je podpisal tudi pod režijo, "si nisem mislil, da se boste toliko smejali".

Najprej se je zahvalil krasnim igralcem, ki so ga, kot je zatrdil, skozi mesece vaj navduševali in prinašali vedno nove ideje. "Inspirirali so me, počutil sem se kot vajenec. Gledal sem mojstre, kako gradijo like," je dejal Jovanović. Besedilo je nastalo na pobudo Edwarda Millerja in kot je povedal režiser, se je na začetku kar obotavljal. "Dolgo sem se ukvarjal s tem besedilom, šest mesecev. Proces pisanja sem nadgrajeval tudi med vajami."

Na vprašanje, od kod tema in naslov za dramo, je Jovanović odvrnil, da je razmišljal, kaj "bi ti trije lahko počeli skupaj na odru". "Vse druge teme - razen ljubezenske - so odpadle." In tako se je rodila ljubezenska zgodba z naslovom Boris, Milena, Radko, ki črpa tudi iz njihovega življenja, čeprav je besedilo izmišljeno.

Izvrstni Radko Polič - to je bila moja najtežja vloga
A čeprav gre za humorno besedilo, je igralcem povzročilo kar nekaj sivih las. Kot je priznala Milena Zupančič, jo je na začetku vaj zelo motilo, da je njeni junakinji ime enako kot njej. To ji je namreč povzročalo težave "pri preskakovanju v lik". Radko Polič - Rac je prostodušno priznal, da je bila to zanj najtežja vloga do zdaj. "Težko je igrati te like, veste, gre za veliko fikcije, Radko nisem jaz. Niti enkrat med predstavo se ne počutim kot Radko Polič, temveč sem samo Radko," je povedal Polič, ki je odlično upodobil užaloščenega prevaranega moža.

"Jaz ne igram sebe, jaz igram Dušana," je dejal Boris Cavazza in izzval glasen krohot v občinstvu. Kot je poudaril Šugman, ljubezen ne "paše" v neko življenjsko obdobje, doleti ga lahko kadar koli. "Jaz se zaljubim vsake pol leta," se je pošalil Cavazza.

Dokumentarni film o rojstvu nove predstave
Hkrati s pripravami na predstavo je potekalo tudi snemanje dokumentarnega filma. Rajko Grlić in Matjaž Ivanišin sta štiri mesece snemala zgodbo o rojstvu gledališke predstave.

Oglejte si nekaj utrinkov s pogovora po javni generalki.