Asta Vrečko se je v novoletni poslanici zahvalila za prispevek k bogatenju slovenske kulture. Foto: osebni arhiv
Asta Vrečko se je v novoletni poslanici zahvalila za prispevek k bogatenju slovenske kulture. Foto: osebni arhiv

Kot je dejala, je ministrstvo v letu 2023 med drugim širilo pravice samozaposlenih in premikalo investicijske projekte, ki da so vrsto let ostajali nedotaknjeni. Poudarila je nov zakon o RTV Slovenija in predlog zakona o medijih. Ob tem je omenila tudi zakon o javni rabi slovenščine, ki ga je vlada v preteklem letu enotno podprla, zaradi katerega bodo elektronske naprave "končno spregovorile v slovenščini".

Sorodna novica Vlada podprla predlog novele o javni rabi slovenščine

Spomnila je tudi na predstavitev strategije za muzeje in galerije in na novi nacionalni program za kulturo, ob tem pa namignila tudi na po njenem prepričanju uspešno predstavitev Slovenije kot častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma z vsemi spremljajočimi dogodki.

"V novem letu zajemimo vsak trenutek z odprtostjo in pogumom, ki nas vodi k raziskovanju in ustvarjanju skupnih poti. Zato naj bo naša pot solidarna in ustvarjalna. Naj bo polna medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in povezanosti," je zaželela za 2024.

Ministrstvo omenja tudi investicije v kulturno dediščino

Na ministrstvu pa so na družbenih omrežjih zapisali, da trenutno poteka 60 investicij v kulturno dediščino in javno kulturno infrastrukturo po vsej Sloveniji. Mednje spadajo projekti trajnostne obnove Pilonove galerije v Ajdovščini, gradu Črnomelj in črnomaljskega mestnega jedra, Muzeja prevozništva in tovorništva v Divači ter Kulturnega inkubatorja Štanjel na Krasu.

Poteka tudi obnova gradov Podsreda in Podčetrtek na Kozjanskem, gradu Ormož in spremljajočega parka, garnizije Postojna v okviru Notranjskega muzeja Postojna, dvorca Radlje v Radljah ob Dravi, stare železarne Ravne na Koroškem, dvorca Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah in gradu na Kozlovem Robu pri Tolminu.

V okviru načrta za okrevanje in odpornost so na ministrstvu zagnali tudi pripravo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenih dovoljenj za obnovo gradov Turjak in Negova, Prešernove domačije v Vrbi, Kulturnega doma Črnomelj, gradu Fužine in Ptujskega gradu.

Začenjajo se tudi obnove vile Rafut v Novi Gorici, gradu Grad na Goričkem, gradu Bistre pri Vrhniki in Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, nadaljujejo pa se gradnje novih prostorov Arhiva Republike Slovenije na Roški cesti v Ljubljani, enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor v Murski Soboti, zunanjega amfiteatra SNG-ja Nova Gorica in kulturnega središča Center Rotovž v Mariboru.

Tik pred koncem je medtem projekt Interpretacijsko-informativni center območja Natura 2000 Auerspergova železarna Dvor.