Na navedenem območju nov prostorski načrt predvideva gradnjo "prepotrebne enote Zdravstvenega doma Ljubljana, v sklopu katere bo tudi poseben oddelek za odvisnike s parkom in posebnim vhodom z Massarykove ulice, in prizidek mladinskega hostla Celica, kamor zahaja pretežno mlajša populacija".

"Metelkova mesto je najpomembnejša gonilna sila alternativne kulture v slovenski prestolnici, njen pomen pa sega daleč prek meja mesta in države, saj je uveljavljena v širši mednarodni javnosti," so zapisali pri MOL-u. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Javna razprava o predlogu sprememb OPN-ja je bila sicer odprta do 30. junija.

Uporabniki AKC-ja Metelkove so posredovali svoje pripombe, v dopisu pa med drugim zapisali, da predlagane spremembe predstavljajo izjemno resen poseg v tkivo ne zgolj avtonomnega kulturnega centra, temveč tudi same četrti Tabor, katere sestavni del so. Na Mestno občino Ljubljana (MOL) so tudi apelirali, da se "vzdrži enostranskih sprememb na območju Metelkova mesto in upošteva njihove pripombe" ter da naj "spoštuje splošno znano specifičnost območja AKC Metelkova, v katero je prostorsko umeščeno, vključno z njegovimi programi, dejavnostmi in procesi upravljanja".

Sorodna novica Uporabniki nasprotujejo spremembam, ki jih MOL predlaga za Metelkova mesto

Potekale so štiri javne obravnave
Na občini so za STA povedali, da na pripombe pripravljajo strokovne odgovore in jih usklajujejo z nosilci prostorskega načrtovanja. Ob tem so zapisali, da so se sodelavci oddelkov za kulturo in urejanja prostora 7. septembra z uporabniki AKC-ja Metelkove že srečali in jih s spremembami seznanili.

Na MOL-u so zapisali, da je bil dokument o spremembi načrta javno razgrnjen in da so bili vsi pozvani, da nanj podajo svoje pripombe. Na začetku so prejeli približno 1500 pobud za spremembo načrta, v času javne razgrnitve junija letos pa so prejeli približno 650 pripomb na dopolnjen osnutek. Na Gospodarskem razstavišču so tudi potekale štiri javne obravnave za vse četrtne skupnosti.

"Dialog med MOL-om in AKC-jem Metelkova mesto je stalen"
Na vse pripombe, ki so bile podane na spremenjene vsebine v OPN-ju, približno 650, bodo odgovorili po ustaljenem postopku. "Na pripombe pripravljamo strokovne odgovore in jih usklajujemo z nosilci prostorskega načrtovanja," so zapisali in dodali, da bo dokončno usklajeno gradivo nato obravnavano na seji mestnega sveta.

Dialog med MOL-om in AKC-jem Metelkova mesto je stalen, še poudarjajo in pravijo, da sproti rešujejo odprta vprašanja na različne teme. "Prepričani smo, da je AKC Metelkova mesto pomembno kulturno prizorišče v Ljubljani, kjer potekajo številni kulturni in socialni programi, ki jih sofinanciramo. Metelkova mesto je najpomembnejša gonilna sila alternativne kulture v slovenski prestolnici, njen pomen pa sega daleč prek meja mesta in države, saj je uveljavljena v širši mednarodni javnosti," so zapisali.

Hostel Celica. Foto: BoBo
Hostel Celica. Foto: BoBo

Metelkova mesto je, kot navajajo, "center urbane kulture, prostor kritičnega premisleka, državljanske angažiranosti, ki s svojim kulturnim in družbeno angažiranim delovanjem vzpostavlja Ljubljano kot odprt prostor pretoka idej, ustvarjalnosti". "Čeprav daje vtis, da je to primarno prostor za mlade, je to zbirališče vseh generacij," so zapisali in dodali, da Metelkovo še naprej vidijo kot "odprt, vsebinsko progresiven in avtonomen prostor, z upravljavcem, ki izhaja iz vrst klubov na Metelkovi".

Kot še navajajo, v ljubljanski mestni občini nevladnim organizacijam in posameznikom transparentno in na osnovi javnih razpisov ponujajo brezplačno uporabo prostorov, ki so v njihovi lasti. "Za kulturo, socialo in zaščito najranljivejših prebivalcev v občini brezplačno oddajajo v uporabo 408 prostorov v skupni velikosti 33.000 kvadratnih metrov, v športnih objektih pa letno za klube nudijo 280.000 ur brezplačne vadbe," so še zapisali.