Mlada flavtistka Eva-Nina Kozmus je bila nagrajena na številnih tekmovanjih. Foto: MMC RTV SLO
Mlada flavtistka Eva-Nina Kozmus je bila nagrajena na številnih tekmovanjih. Foto: MMC RTV SLO
Dunaj
Tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki bo potekalo med 8. in 14. majem na Dunaju. Foto: EPA

Na izboru slovenskega predstavnika, ki so ga sklenili v Studiu 14 Radia Slovenija, je sodelovalo 15 tekmovalcev, starih do 19. let. Slovensko predstavnico, ki bo med 8. in 14. majem nastopila na Dunaju, je soglasno izbrala žirija v sestavi predsednik Tomaž Lorenz, Stanko Arnold, Slavko Goričar in Meira Smailović.

Eva-Nina Kozmus je dijakinja Srednje glasbene baletne šole v Ljubljani in I. gimnazije v Celju, njena mentorica pa je Milena Lipovšek. Mlada flavtistka je prejela nagrade na številnih tekmovanjih; Mednarodnem tekmovanju flavtistov v Požarevcu (2005), Tekmovanju mladih glasbenikov RS (2007), Mednarodnem tekmovanju flavtistov v Kopru (2007), Mednarodnem glasbeno tekmovanju v Trstu (2009) in Mednarodnem flavtističnem tekmovanju Flavta Aurea v Zagrebu (2009). Eva-Nina je kot solistka sodelovala s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfonični orkestrom SGBŠ Ljubljana in Godalnim orkestrom Celje. Predstavila se je na recitalih v različnih glasbenih ciklih, kot so Mladi mladim in Prisluhnimo. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev in poletnih šol pri različnih slovenskih in tujih pedagogih.

Poleg Kozmusove so tekmovali še Jernej Albreht (klarinet), Veronika Brecelj (violina), Bernardo Brizani (violončelo), Matic Črešnik (tolkala), Jure Goručan (klavir), Izidor Erazem Grafenauer (kitara), Jan Grčar (trobenta), Timotej Kosovinc Zupančič (kitara), Katja Meljnikov (violončelo), Ula Mlakar (harfa), Gregor Nestrorov (tolkala), Jure Oštir Smirnov (violina), Anžej Remšak (trobenta) in Tanja Sonc (violina).
Tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2010, na katerem bo nastopil izbrani, najbolje ocenjeni glasbenik, bo potekalo med 8. in 14. majem na Dunaju. Polfinale bo potekal 8. in 9. maja na avstrijskem radiu (ORF) na Dunaju, finale, ki bo tudi slovesnost ob odprtju dunajskih slavnostnih tednov, pa 14. maja na Mestnem trgu na Dunaju.