Wladyslaw Szpilman (1911‒2000). Foto: Wikipedia
Wladyslaw Szpilman (1911‒2000). Foto: Wikipedia

Pri poljski dražbeni hiši Desa Unicum gredo pod kladivo predmeti poljsko-judovskega pianista in skladatelja Wladyslawa Szpilmana.

Ura, o kateri piše v avtobiografiji
Najbolj cenjena predmeta na dražbi sta omenjena nalivno pero in srebrna žepna ura, ki ju je glasbenik kupil na potovanju v Parizu leta 1937 in sta z njim preživela čas v getu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Andrzej Szpilman je povedal še, da je bila žepna ura za njegovega očeta posebej pomembna: "Oče je zapisal, da jo je navijal, da je vedel, koliko je ura, saj je živel v izolaciji in izgubil občutek za čas." Uro je Szpilman omenil tudi v avtobiografiji iz leta 1946, ki je navdihnila z oskarjem nagrajeni film Pianist, ki ga je leta 2002 posnel Roman Polanski. Mednarodno občinstvo je Spilzmana spoznalo dve leti po njegovi smrti.

Vojno preživela le trojica predmetov
Poleg žepne ure Omega in črnega nalivnega peresa Meisterstück znamke Montblanc je edini Szpilmanov predmet, ki je preživel vojno, še kravata, ki je del zbirke Muzeja zgodovine poljskih Judov Polin. Kot je povedala kustosinja tega muzeja Renata Piatkowska, so ti predmeti neprecenljivi, saj so za Szpilmana pomenili potencialno zagotovitev preživetja: "Lahko bi jih prodal ali z njimi plačal ovaduhom."

Leta 1911 na jugu Poljske v mestu Sosnowiec rojeni Szpilman in njegova družina so bili kot vsi judovski prebivalci poljske prestolnice prisiljeni stanovati v getu, ki so ga nacisti v Varšavi vzpostavili leta 1940. V času getovskega življenja se je Szpilman preživljal z igranjem klavirja v redkih odprtih kavarnah.

V zadnjem trenutku ubežal taborišču
Dve leti po vzpostavitvi geta so njegove sorodnike poslali v koncentracijsko taborišče Treblinka, od koder se niso nikoli vrnili. Szpilmanu je prizanesel judovski policist, ki ga je prepoznal s koncerta, in ga v zadnjem trenutku potegnil iz vrste, namenjene v taborišče. Szpilman je nato leta 1943 pobegnil iz geta, ravno preden so ga Nemci zaprli in razveljavili judovsko četrt.

Pomoč nemškega častnika, ki je pomagal tudi drugim Judom
Szpilmanu so preostanek vojne pomagali preživeti prijatelji. Skrival se je v različnih zatočiščih in se pozneje naselil v prazno stanovanje, kjer je bil popolnoma odrezan od zunanjega sveta. Vojno mu je s prinašanjem hrane pomagal preživeti nemški častnik Wilm Hosenfeld, ki je Szpilmana odkril v stanovanju. Hosenfeld je sicer rešil in pomagal še drugim, za kar so ga v Izraelu posmrtno počastili.

Na dražbo hiše Desa Unicum v Varšavi gre tudi koncertni klavir znamke Steinway, ki ga je Szpilman uporabljal v povojnem času.