Andrej Predin je publicist, urednik na kulturnem uredništvu Dela in pisatelj, ki piše zlasti za otroke. Foto: BoBo
Andrej Predin je publicist, urednik na kulturnem uredništvu Dela in pisatelj, ki piše zlasti za otroke. Foto: BoBo

Kot je v utemeljitvi med drugim zapisala žirija, je Arlan pod preprogo "nenavadno, uspelo literarno dejanje".

Po mnenju žirije daje zgodba o dečku, ki je pozabil svoje ime, imenitno sporočilo, da se z drznostjo, pogumom, pravičnostjo in verjetjem vase vse še lahko spremeni na bolje in veselje premaga strah, celo več, vsi lahko spet verjamejo modrecu ali modrecem, njihovim nasvetom. In še več: vsakdo si lahko privošči potuhtati, kar govori sporočilo, da stvari obstajajo, tudi če so očem skrite ali pa se pretvarjamo, da jih ni.

Naslovnega junaka je Andrej Predin poimenoval po svojem sinu, s pravljico pa je poskušal mladim bralcem dati možnost, da postavljajo vprašanja o svetu, ki je lahko zelo krut. Foto: Morfem
Naslovnega junaka je Andrej Predin poimenoval po svojem sinu, s pravljico pa je poskušal mladim bralcem dati možnost, da postavljajo vprašanja o svetu, ki je lahko zelo krut. Foto: Morfem

Predin zgodbo pripoveduje z asociacijami na svet, ki je nekje drugje, na svet, v katerem so na obali našli utopljenega dveletnega dečka begunske družine, Peter Škerl pa jo pospremi s sugestivnim podobjem nesimpatičnih bitij in krajev.

Težke resnice sveta
"Po branju Arlana pod preprogo se zdi, da preudarna, natančna dikcija zgodbe noče biti izpisana v slogu žanra feel good, ampak vabi na drugo miselno pot, mladega bralca poskuša napotiti k postavljanju vprašanj o svetu, ki se od klasičnega pravljičnega sveta pomembno razlikuje. Pa vendar, tudi soočanje z velikimi, včasih napornimi temami in izzivi, ima lahko srečen konec, zapolnjen z veseljem, sprejemanjem različnosti, prijateljstvom in ljubeznijo,"
je v utemeljitvi nagrade za knjigo, ki je izšla lani pri Morfemplus, še zapisala žirija.

Po treh nominacijah Predinova prva desetnica
Andrej Predin
(1976) je publicist, urednik na kulturnem uredništvu Dela in pisatelj, ki piše zlasti za otroke. Za realistični mladinski roman Na zeleno vejo (2007) je bil leta 2008 nominiran za nagrado večernica. Odraslim je namenil romana Učiteljice (2010) in Prihodnost d.o.o. (2014). Leta 2013 je izdal delo Gnusna kalnica (ilustriral Adrijano Janežič), ki na humoren način predstavlja okoljsko problematiko. Sledila je serija kratkih fantastičnih zgodb o predšolski deklici Mici, ki jo je ilustriral Marjan Manček.

Leta 2015 je izdal pesnitev Čebula Grdula, slikanico je ilustriral Rok Predin. Vesoljčki (2020) prav tako kakor večina avtorjevih del sodijo v fantastično prozo; ilustracije je tudi takrat prispeval Rok Predin. Doslej so bila tri njegova dela nominirana za desetnico: leta 2014 Gnusna kalnica, leta 2015 Mica pri babici: Čarobni cilinder in leta 2021 Vesoljčki.

Deset za desetnico
Za nagrado desetnica, ki je vredna 2000 evrov, so bili letos nominirani še Tina Arnuš Pupis za knjigo Nad gozdom se nekaj svetlika, Jana Bauer za slikaniško zgodbo Kako objeti ježa, Cvetka Bevc pa za mladinski roman F. A. K.. Vinko Möderndorfer se je letos za desetnico potegoval s pesmimi Romeo in Julija iz sosednje ulice: pesmi in ena tragedija s hollywoodskim koncem, Sebastijan Pregelj pa z Zgodbami vojvodine Kranjske oz. Coprnico pod gradom.
Za desetnico so bili v igri še Maša Ogrizek s knjigo Vseh sort starši in otroci, Andrej E. Skubic z osmo knjigo zbirke Trio Golaznikus z naslovom Napad na tajno bazo, Bina Štampe Žmavc s slikaniškim besedilom Skrinjica sinjega maka, Anja Štefan pa z Medvedom in klobukom.

Izbor del, ki ustrezajo pravilniku o nagradi desetnica, je tudi letos pripravila Dragica Haramija, o nominiranih delih pa je odločala žirija v sestavi Aksinja Kermauner (predsednica), Igor Bratož, Nataša Konc Lorenzutti, Majda Koren in Magdalena Svetina Terčon.

Podelitev nagrade desetnica