Silva Čušin v prizoru iz filma Sanremo. Foto: SFC/Silvia Zeitlinger
Silva Čušin v prizoru iz filma Sanremo. Foto: SFC/Silvia Zeitlinger

"O presežkih v slovenskem filmu se enostavno ne moremo pogovarjati, ne da bi pri tem izpostavili stvaritev igralke in filmske ustvarjalke Silve Čušin," so pri Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) zapisali v obrazložitvi nagrade za leta 1957 rojeno igralko.

"Kreacije Silve Čušin podirajo vse negativne stereotipe slovenske filmske igre, na ekranu namreč vedno deluje naravno, prepričljivo, živo in nepredvidljivo. Preciznost, subtilnost, mirnost in neverjeten občutek za filmski jezik so zaščitni znak njenega dela ... Skozi njeno igro pronicata dostojanstvo in veličina ne glede na status in velikost vloge, ki jo uprizarja," so še zapisali. Ob obširnem opusu filmskih in televizijskih vlog so pri DSI-ju v obrazložitvi navedli še njeno značilno igralsko prezenco, "ki se je preprosto ne more spregledati".

Barbra Drnač je na medijskem in plesnem področju dejavna od leta 1992. Foto: Radio Prvi/osebni arhiv
Barbra Drnač je na medijskem in plesnem področju dejavna od leta 1992. Foto: Radio Prvi/osebni arhiv

Barbra Drnač pa bo prejela veliko nagrado zlati lok za življenjsko delo, ki ji jo namenjajo za njen izjemen prispevek, bogatitev in razvoj plesne umetnosti na filmskem in avdiovizualnem področju, saj "kot plesna novinarka in kritičarka v naši kulturni sredini predstavlja sinonim za promocijo plesa." Na medijskem in plesnem področju deluje od leta 1992, od uvedbe unikatne plesne oddaje Dance Session, ki se je skozi leta njenega umetniškega delovanja razvila in poglobila ter preimenovala v danes vsem znano Parado plesa.

Leta 1961 rojena Barbra Drnač kot urednica, avtorica in voditeljica ostaja zvesta osnovni liniji oddaje, ki je magazinskega tipa in vključuje vse zvrsti plesa, od zabavnega, športnega do umetniškega. Tako že vrsto let zapolnjuje manko strokovnih in poljudnih prispevkov s področja plesnega novinarstva. Leta 2007 je odprla še platformo Parada plesa, ki je edini spletni plesni medijski portal. Ob promociji plesa v slovenskem prostoru, s katero se ukvarja že tri desetletja, v obrazložitvi poudarjajo tudi njeno udeležbo na največjih mednarodnih plesnih festivalih, kjer promovira slovenski ples.

Nagrade in priznanja Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) bodo tako kot lani podelili na uvodnem večeru igralskega filmskega festivala Krafft - Kranj, torej 14. junija v Letnem gledališču Khislstein. DSI letos drugič podeljuje stanovske nagrade in priznanja, lani sta nagradi za življenjsko delo prejela igralec Ivo Barišič in plesalec Milko Šparemblek.

Poleg nagrade za življenjsko delo na področju igralstva so pri DSI-ju razglasili še prejemnike drugih priznanj.

Zaslužni filmski sodelavec in lovorika za glas risanke
Priznanje kontraplan za zaslužnega filmskega sodelavca, ki je s svojim delom pripomogel k odličnosti igralk ali igralcev v avdiovizualni (AV) produkciji, prejme asistent režiser Igor Godina.

Liza Marijina v vlogi Eve v celovečercu Prasica, slabšalni izraz za žensko. Foto: SFC
Liza Marijina v vlogi Eve v celovečercu Prasica, slabšalni izraz za žensko. Foto: SFC

Nagrado glas risanke prejme igralka Lena Hribar Škrlec. Nagrajena je za najboljšo sinhronizacijo AV-dela za sinhronizacije Pikice v risani seriji Šola za pošasti, Angeline v risani seriji Bela in Sebastijan, naslovne vloge v risanki Sibila in Jernejčkov v risankah Kvartet rogov. Vse te risanke so bile sinhronizirane in predvajane na Televiziji Slovenija.

Nagrada veliki plan za najboljše zadnjih dveh let
Igralca Liza Marijina in Sandi Pavlin prejmeta nagrado veliki plan za najboljše igralske stvaritve v dveletnem ustvarjalnem obdobju. Igralko bodo ovenčali za vlogo Eve v filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko, igralca pa za vlogo Bruna v filmu Sanremo, v katerem sta nastopila skupaj prav s Silvo Čušin.

Še lovorike za kratkometražne stvaritve
Na plesnem področju bodo nagradili še kratki plesni film James Bond 007– Skyfall plesalca pedagoga in koreografa Matevža Česna ter kratki plesni film The Greatest Showman – This is me koreografinje Lucije Velkavrh, ki sta oba prejela priznanje lok za inovativno, domišljeno in estetsko izvirno plesno kreacijo na področju AV-del.

Z lokom bodo nagradili še kratka plesna filma Horizon plesalcev in koreografov Nastje Bremec Rynia in Michala Rynia ter Malaguena evropskih in svetovnih prvakov v latinskoameriških plesih Jagode in Jurija Batagelja. Kot so zapisali pri DSI-ju, sta obe stvaritvi nagrajeni za unikatno, avtorsko prepoznavno, vsebinsko zaokroženo in izvedbeno dovršeno plesno stvaritev na AV-področju.