Foto: Center za slovensko književnost
Foto: Center za slovensko književnost

"In vendar to niso pesmi o spodmaknjenih tleh, polne kipečih simbolov, ki se vzpostavljajo ali brišejo drug v drugem. To je poezija, ki s svojo izrazito poetično močjo sama spodmika tla predsodkom, vnaprejšnjim sodbam, dušečim kalupom in predvsem slepi samozaverovanosti na mikro in makro ravni," meni žirija. To so sestavljali Suzana Tratnik (predsednica), Borut Gombač in Diana Pungeršič.

Pesnica suvereno premika in razpira meje oziroma ugotavlja, da je samoumevna meja samo koža našega telesa. Sicer z brazgotinami, pa vendarle, še beremo v utemeljitvi.

Zbirka, ki je izšla pri Centru za slovensko književnost, nevsiljivo uvaja v slovensko poezijo samosvoje prepletanje narativnosti in metaforike. "Morda se lahko površnemu bralcu ob kakšnem verzu zazdi, da gre kdaj le za posrečeno besedno igro, največkrat temelječo na zabavnem sopostavljanju dveh sorodnih, značajsko pa relativno različnih jezikov in jezikovnih ozadij. V resnici pa so takšna sopostavljanja zmeraj dobro premišljena in simptomatična."

"Pesničino pisavo zmeraj krasi neizbrisna osebna nota"
"Čeprav se problemov razseljenosti, drugačnosti, tujosti, tragike vojne in hordnega obnašanja, v zbirki pogosto loteva z izrazito ostrino, pa tudi z ironijo, cinizmom in črnim humorjem, pesničino pisavo zmeraj krasi neizbrisna osebna nota. Prav zaradi nje njen angažma nikoli ne zdrsne na raven parole ali hladne agitacije. In prav to dela poezijo Natalije Milovanović še kako otipljivo in prisotno zdaj in tukaj,"
razmišlja žirija nagrade za najboljši literarni prvenec.

V spletni obliki se je danes začel 37. slovenski knjižni sejem. Organizatorji skoraj do zadnjega niso bili prepričani, ali bi ga ob trenutnih razmerah pripravili tudi v Cankarjevem domu, a so se glede na dinamiko okužb in vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa odločili za spletno izvedbo. Sejem bo trajal do 5. decembra.

Organizatorji sejma, Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev, so kot težavo navedli obvezno razdaljo med razstavljavci in obiskovalci ter enosmerno gibanje. Oboje bi po njihovi oceni otežilo obiskovalcem sproščen ogled, založnikom pa delo na stojnicah. Iz tega razloga so se, podobno kot lani, odločili za e-knjižni sejem in ga naslovili Knjige povezujejo.

V sejemskem studiu bodo pripravili okrog 60 dogodkov, ki jih bodo posneli in objavili na svoji spletni strani.

Sorodna novica Slovenski knjižni sejem bo virtualen, "pogojem odloka ne more zadostiti"

Kot še poudarja žirija, v pesniškem prvencu Natalije Milovanović Samoumevno ni skoraj ničesar popolnoma samoumevnega, ničesar, v kar bi pesnica ne mogla na ta ali oni način podvomiti. Ali kot je zapisala sama: "Pesem relativizira vsak pojem / na katerega se lahko pomisli / tudi pojem vsak // a včasih ji mogoče le / uspe zares ujeti nekaj // tedaj se z vrha ulije tok / ob ukrotitvi jezika in / hribolazec globoko zadiha."

Za nagrado so bili nominirani še Nina Medved za Drseči svet, Teja Močnik za Kamne z Marsa ter Klemen Kordež za Hladno verigo.

Pogovoru z dobitnico bo mogoče prisluhniti v oddaji Literarna matineja, ki bo 24. novembra na valovih radia Ars.