Gilberto Gil je v Ljubljani prvič nastopil leta 1988, in sicer v sklopu 28. Jazz festivala. Foto: EPA
Gilberto Gil je v Ljubljani prvič nastopil leta 1988, in sicer v sklopu 28. Jazz festivala. Foto: EPA
Gilberto Gil
Glasbo Gilberta Gila zaznamuje družbenokritična nota. Za boljšo Brazilijo se je Gil boril tudi kot minister za kultuo. Foto: EPA

Gilberto Gil, nekdanji brazilski minister za kulturo, je nastopil v ljubljanskih Križankah, v katerih je nastopil že dvakrat na samostojnem koncertu, enkrat pa prav tako v sklopu Jazz festivala. Gil se je leta 1942 rodil v državi Bahia, iz katere prihaja mnogo glasbenih velikanov, kot so pionir bossa nove Joao Gilberto ter Caetano Veloso, Gal Costa in Maria Bethania. Z Velosom je bil Gil v šestdesetih tudi del gibanja tropikalistov, umetniškega gibanja, ki je obsegalo teater, poezijo in glasbo in ki je bilo pod vplivom konkretne poezije (poesia concreta), žanra znotraj brazilske literarne avantgarde.

Francoski viteški naziv
Zadnji album je Gil izdal leta 2008, in sicer pod naslovom Banda Larga Corde!, zadnji tudi z mednarodnimi glasbenimi nagradami ovenčani album pa je bil leta 2005 izdani Eletracustico, za katerega je Gil prejel grammyja v kategoriji sodobna svetovna glasba. Istega leta je Gil prejel tudi prestižno nagrado polar award in francosko viteško priznanje legija časti. Gilberto Gil velja za glasbenega inovatorja, v njegovi glasbi so tradicionalni bahijski ritmi sambe in rumbe prežeti z melodijami bossa nove in začinjeni z zvrstmi reggaeja, funka in rocka, spogledujejo se z afriško in orientalsko kulturo, ki ustvari melodično bogato, sočno in sončno glasbo, opremljeno z brazilsko-portugalsko mehko in spevno besedo.

Za Gilberta Gila je značilno, da v glasbi izraža svojo politično angažiranost. Tako je njegova glasba izraz dogajanja v njegovem okolju, ki ostaja zaznamovano z družbenimi krivicami. O njih govorijo številna besedila Gilberta Gila, ki je bil nekoč kot 'subverzivni element' tudi izgnan iz države in ki se med drugim veliko ukvarja tudi s promoviranjem okoljevarstva.