Strokovnjaki menijo, da je van Gogh zadnji dan ustvarjal sliko Tri korenine. Foto: Wikipedija
Strokovnjaki menijo, da je van Gogh zadnji dan ustvarjal sliko Tri korenine. Foto: Wikipedija

Direktor van Goghovega inštituta Wouter van der Veer verjame, da je našel lokacijo, kjer je znameniti nizozemski postimpresionist slikal svojo zadnjo sliko. Van Gogh je med ustvarjanjem, ali vsaj pripravljalnim skiciranjem dela z naslovom Drevesne korenine stal na hribu, poraščenem z drevesi in koreninami, v mestu Auvers-sur-Oise v bližini Pariza.

Hiša v Auversu, 1890. Foto: Wikipedija
Hiša v Auversu, 1890. Foto: Wikipedija

Kot so sporočili iz van Goghovega muzeja v Amsterdamu, so lokacijo že označili kot turistično točko.

Wouterja van der Veerja je do lokacije pripeljala najdba razglednice z drevesi in koreninami, ki so zelo podobne tistim na van Goghovi sliki. Strokovnjaki v muzeju so nato natančno primerjali oba motiva. "Glede na van Goghove delovne navade in primerjavo slike, razglednice in zdajšnjih razmer na omenjenem hribu so strokovnjaki sklenili, da je zelo verjetno, da so odkrili dejansko lokacijo," so zapisali v muzeju.

Zadnja slika na umetnikov zadnji dan
Najdena lokacija je v bližini hiše, kjer je slikar preživel zadnjih 70 dni svojega življenja. Glede na svetlobo na sliki strokovnjaki sklepajo, da je slikal pozno popoldne, pozneje istega dne pa je storil samomor.

Pšenično polje z vranami, julij 1890. Foto: Wikipedija
Pšenično polje z vranami, julij 1890. Foto: Wikipedija

Vincent van Gogh se je rodil leta 1853 v Zundertu na Nizozemskem. Leta 1880 se je posvetil umetnosti, šest let pozneje pa odšel v Pariz, kjer je po srečanju z umetnostjo impresionistov bistveno predrugačil svojo likovno govorico. Leta 1888 se je naselil v Arlesu v Provansi v rumeni hiši, kamor je povabil tudi svojega prijatelja Gauguina. Na jugu Francije so nastala nekatera najpomembnejša dela tega v času življenja spregledanega, pozneje pa izjemno vplivnega umetnika.

Maja 1889 je bil van Gogh sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. Leto zatem se je preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Na bližnjem pšeničnem polju se je 29. julija 1890 ustrelil.