Foto: AP
Foto: AP

Netflix bo odslej nadzoroval, kaj se z Dahlovimi deli dogaja v založništvu, televiziji in filmu, in tudi prejemal tantieme. Ni pa znano, kakšen znesek obsega prodaja posestva.

Prevzem pomeni, da bo družba Roald Dahl Story Company, ki jo vodi Dahlov vnuk Luke Kelly in je bila prej v lasti družine, zdaj postala del Netflixa. Po zadnjih podatkih je družba leta 2019 z avtorjevim delom zaslužila 26 milijonov funtov, poroča britanski BBC.

Potomci Roalda Dahla se opravičujejo za pisateljev antisemitizem

Kelly in vodja Netflixa Ted Sarandos sta v skupni izjavi dejala, da "združujeta moči, da bi zdajšnjim in prihodnjim oboževalcem na najkreativnejši način predstavila nekaj najbolj priljubljenih zgodb na svetu". Ta poteza sledi dogovoru med pretočnim velikanom in posestvom iz leta 2018, ki Netflixu omogoča snemanje animiranih serij po Dahlovih knjigah.

Netflix pripravlja ekranizacijo muzikala Matilda
Po tem sporazumu oskarjevec Taika Waititi trenutno dela serijo, ki temelji na svetu Čarlija in tovarne čokolade, Sony in Working Title pa ustvarjata muzikal Matilda. Skupno je trenutno v pripravi devetnajst televizijskih oddaj, filmov in predstav po literarni predlogi Dahlovih del.

Na Netflixu so novico objavili tako, da so svoje ime razkrili na zlati vstopnici, ki je skrita v ovoju čokoladne ploščice Willy Wonka. "Ker te brezčasne zgodbe širšemu občinstvu predstavljamo v novih oblikah, smo zavezani ohranjanju njihovega edinstvenega duha in njihovih univerzalnih tem presenečenja in prijaznosti, hkrati pa v mešanico vbrizgamo nekaj sveže čarovnije," sta dodala Kelly in Sarandos.

Utrinek z družinskega dopusta Dahlovih na Jamajki leta 1967. Foto: AP
Utrinek z družinskega dopusta Dahlovih na Jamajki leta 1967. Foto: AP

Kot sta še napovedala, bo velik delež prihodkov od prodaje podjetja namenjen ustanovitvi nove dobrodelne organizacije, ki se posveča zdravju otrok in se bojuje proti sovraštvu ter rasizmu. Decembra lani se je Dahlova družina opravičila za antisemitske pripombe avtorja v intervjujih v letih 1983 in 1990. Opazke, za katere se nikoli ni opravičil, so v judovski skupnosti dobro znane in pogosto kritizirane. Prav zaradi teh pisateljevih stališč britanska kraljeva kovnica leta 2018 ni izdala spominskega kovanca ob njegovi stoletnici.

Ugled enega največjih pisateljev za otroke in mladino 20. stoletja
Roald Dahl, britanski pisatelj, pesnik, scenarist in vojni pilot, se je leta 1916 v Walesu rodil norveškim staršem – ime je bojda dobil po raziskovalcu severnega pola Roaldu Amundsenu. Med drugo svetovno vojno je služil v Kraljevih letalskih silah, iz pilota se je prelevil v priljubljenega, očarljivega diplomata in vohuna, ki se je vrtel v visokih političnih in zvezdniških krogih.

S svojimi deli za otroke in odrasle je zaslovel že kmalu po vojni in že v času življenja užival ugled enega največjih pisateljev za otroke in mladino 20. stoletja, če ne kar največjega. Med najbolj ikoničnimi so Čarovnice, Jakec in breskev velikanka, Matilda, Čarli in tovarna čokolade in Veliki dobrodušni velikan.