Z ene prejšnjih izvedb sejma in festivala Mesto knjige. Foto: Peter Mišič
Z ene prejšnjih izvedb sejma in festivala Mesto knjige. Foto: Peter Mišič

S tematiko tiranijo merijo na vse od učenja iz preteklosti do iskanja orodij za spopadanje z zatiranjem danes. "Poleg historičnega fašizma in njegovih zatiralskih praks želimo ob pojmu tiranije premišljevati tudi o aktualnih vojnah in zatiranju, tesnobi ob spopadanju z mehanizmi nadzora, med drugim tudi v navezavi na tehnologijo, in občutku nemoči ob ponovnem razmahu sovražnega govora in organiziranja skrajnežev, ki se nemalokrat sprevrže v nasilna dejanja. Prek refleksije preteklosti in sedanjosti bomo poskušali najti odgovore, kako se v prihodnosti zoperstaviti takemu in drugačnemu nasilju," so zapisali.

Na prenovljeni Delpinovi ulici v Novi Gorici se bodo med 29. avgustom in 3. septembrom zvrstili številni kulturni dogodki, od pogovorov, okroglih miz in delavnic do koncertov, sprehodov in razstave, so sporočili organizatorji iz Društva humanistov Goriške (DHG), ki dogodek opisujejo kot največji literarni dogodek na Primorskem.

Med letošnjimi gosti so imena iz polj literature, humanistike, publicistike in družboslovja. Med njimi naštevajo italijanskega zgodovinarja Raula Pupa, striparja in publicista Zorana Smiljanića, avtorja kriminalk Avgusta Demšarja, publicista in večletnega dopisnika iz Moskve in z Bližnjega vzhoda Branka Sobana, urednika Sobotne priloge Alija Žerdina, pripovedovalko, prevajalko in dramaturginjo Ano Dušo, publicistko, scenaristko, režiserko in urednico oddaj o kulturi Kulturno-informativnega programa in umetniškega dokumentarnega programa RTV Slovenija Majdo Širco, novinarja, publicista in urednika Bernarda Nežmaha, pisateljico in književno prevajalko Jedrt Maležič ter prevajalca Srečka Fišerja.

Knjižni sejem bo prvič postavljen na Delpinovi ulici, odprt pa bo med 30. avgustom in 2. septembrom med 15. in 21. uro, kjer bo svoje knjižne novosti, revije in knjige po sejemskih cenah ponujalo 26 založb in društev iz Slovenije in zamejstva.

Foto: Mesto knjige
Foto: Mesto knjige

Mesto knjige 2022 prinaša tudi bogat spremljevalni program. Uradnemu odprtju festivala v ponedeljek, ki bo potekalo v bodočem knjigotrškem središču na Delpinovi ulici 10, bo sledilo odprtje razstave Zoran Smiljanić in Blaž Vurnik: Biografski strip. Razstavljeni bodo originali in detajlne reprodukcije Smiljanićevih stripov, ki jih je soustvaril s scenaristom Blažem Vurnikom.

Na odprtju bosta avtorja v pogovoru predstavila delo pri obeh stripovskih albumih, posvečenih Ivanu Cankarju in Jožetu Plečniku. V četrtek pa bo ob 100. obletnici rojstva velikega italijanskega intelektualca, pesnika in režiserja Piera Paola Pasolinija, ki je bil tesno povezan tudi s tamkajšnjim prostorom, poseben literarno-glasbeni večer.