Obiskovalka razstave, ki se je ulegla poleg slike Andyja Warhola. Foto: EPA

Razstava Z roko je na ogled na newyorški Akademiji umetnosti. Združuje risbe in skice, nastale od 50. do 80. let preteklega stoletja. Predstavljenih je več kot 150 risb in skic, mnoge od njih ima občinstvo v ZDA priložnost videti prvič.

V kontekstu umetnosti je Warhol uspešno promoviral izdelke, ki so zaradi konvencionalnega oglaševanja postali splošno prepoznavni, denimo konzerve juhe Campbell's. Foto: EPA

Pogosto prezrt del Warholovega opusa
Risbe in skice so bile sicer v Warholovem umetniškem opusu pogosto prezrte. Pripravljavci razstave zato upajo, da bodo tudi poznavalci umetnikovega dela na njej odkrili marsikaj novega o umetniku in njegovem delu. "Obiskovalci razstave bodo lahko spoznali, kako pomembno vlogo je v Warholovem ustvarjanju imela risba," je ob postavitvi povedal predsednik akademije Vincent Fremont.

Vrnitev domov
Postavitev predstavlja Warholove inovativne procese in eksperimente, ki so segali od ustvarjanja s svinčnikom, črnilom in kemičnim svinčnikom pa do risbe s poudarjeno črno obrobo, grafitov in slikanja z akrilnimi barvami. Razstavo, ki bo na ogled do 10. marca, na akademiji opisujejo tudi kot umetnikov "povratek domov", saj je bil Warhol leta 1982 med ustanovitelji akademije.

Umetnik ustvarja stvari, ki jih ljudje ne potrebujejo, a zaradi nekega razloga meni, da bi bila dobra ideja te stvari dati ljudem.

Andy Warhol

Od oglaševalskih ilustracij do abstraktnih raziskovanj
Druga razstava, ki je odprta sočasno, pa je razstava Andy Warhol Od A do B in nazaj, ki umetnika predstavlja skozi njegovo celotno kariero, od zgodnjih oglaševalskih ilustracij do abstraktnih raziskovanj. Po napovedih organizatorjev gre za večdimenzionalno izkušnjo večdimenzionalnega umetnika: oblikovalca, slikarja, fotografa, videoumetnika, producenta in urednika revije ter tudi kuratorja lastnih razstav. Razstava bo na ogled še do 31. marca.

Umetnik se je kot Andrew Warhol rodil leta 1928 v Pittsburghu češkoslovaškim priseljencem. Foto: EPA

Študiral je grafično oblikovanje
Umetnik se je kot Andrew Warhol rodil leta 1928 v Pittsburghu češkoslovaškim priseljencem. Študiral je grafično oblikovanje na tamkajšnji univerzi ter se prek del Josepha Albersa in Maholyja Nagyja seznanil s kreativnimi dejavnostmi šole oblikovanja Bauhaus.

Po selitvi v New York leta 1949 je deloval kot oblikovalec. Na začetku 60. let je svoj umetniški izraz začel razvijati pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Za svoja dela je začel uporabljati tehniko sitotiska, ki je bila dotlej v rabi le za komercialno produkcijo. V tej tehniki je naredil množico identičnih podob na platnu, ki so se med seboj razlikovale samo po barvah in so kmalu postale svetovno znane. V tem slogu je ovekovečil številne znane osebnosti.

V kontekstu umetnosti je Warhol uspešno promoviral izdelke, ki so zaradi konvencionalnega oglaševanja postali splošno prepoznavni, denimo konzerve juhe Campbell's. Te množično oglaševane dobrine in podobe je nato povzdignil v izdelke, namenjene najvišjemu družbenemu sloju.

Najlepša stvar v Tokiu je McDonald's. Najlepša stvar v Stockholmu je McDonald's. Najlepša stvar v Firencah je McDonald's. V Pekingu in Moskvi za zdaj ni še nič lepega.

Andy Warhol

Atelje Factory in Velvet Underground
Sredi 60. let je zamenjal splošno igrive, banalne motive z resnejšimi vsebinami, denimo portretom Jackie Kennedy po atentatu na ameriškega predsednika Johna Fitzgeralda Kennedyja ali serijami avtomobilskih in drugih nesreč.

Okroglih 90 bi praznoval "papež poparta" Andy Warhol

V svojem ateljeju Factory je rad okoli sebe zbiral ljudi, ki so ga navdihovali. Leta 1965 je postal menedžer newyorške zasedbe Velvet Underground, v kateri je med drugim sodeloval Lou Reed. Warhol je oblikoval tudi naslovnico za njihovo vinilno ploščo z naslovom Velvet Underground & Nico (1967), ki upodablja bananin olupek s pripisom Peel slowly and see (Počasi olupi in poglej).

Po preživelem atentatu leta 1968 je začel izdajati časopis Interview in snemati eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje in Poljubljanje. Znan je tudi njegov več kot peturni film Spanje iz leta 1963. Zaradi srčnega zastoja je umrl v New Yorku leta 1987, star 58 let.

Za svoja dela je uporabljal tehniko sitotiska, ki je bila dotlej v rabi le za komercialno produkcijo. Foto: EPA
V začetku 60. let je svoj umetniški izraz začel razvijati pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Foto: EPA
Po preživelem atentatu leta 1968 je začel izdajati časopis Interview in snemati eksperimentalne filme. Foto: Reuters