Boris Pahor iz rok župana Roberta Cosolinija prejema naziv častni meščan Trsta. Foto: Bobo
Boris Pahor iz rok župana Roberta Cosolinija prejema naziv častni meščan Trsta. Foto: Bobo
Pahor častni meščan Trsta

Naziv mu je pred številnimi zbranimi gosti predal tržaški župan Roberto Cosolini. Na slovesnosti so bili zbrani politični, cerkveni in vojaški predstavniki, pa tudi Pahorjevi občudovalci. Ob tej priložnosti se je Pahor vpisal tudi v knjigo častnih meščanov.

Vrhunec praznovanja v ponedeljek
V ponedeljek bo v SNG-ju Opera in balet Ljubljana potekala osrednja slovesnost ob Pahorjevem 100. rojstnem dnevu, ki si jo boste lahko ogledali tudi v neposrednem prenosu na TV Slovenija. Na slovesnosti, ki jo bo pripravila založba Mladinska knjiga, se bo Pahor o svojem življenju in delu pogovarjal s tremi dijaki iz Celovca, Trsta in Ljubljane.

Prejel bo tudi nagrado državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament posameznikom ali skupinam za dosežke pri vzajemnem razumevanju in tesnejšem povezovanju narodov Evropske unije.

Na Radiu Koper so v avgustu pripravili številne vsebine v okviru poklona tržaškemu pisatelju in njegovemu visokemu jubileju. Vsak delavnik ob 13.15 v avgustu je na sporedu oddaja, v kateri je mogoče prisluhniti Pahorjevim besedam, ki jih hranijo v arhivu, ali pa temu, kako na literata gledajo njegovi občudovalci, pisatelji, uredniki in zgodovinarji. Niz oddaj, ki jih pripravlja Neva Zajc, bodo nadaljevali tudi v tekočem tednu, vrhunec pa bo pogovor s pisateljem na njegov rojstni dan v ponedeljek.

Pahor častni meščan Trsta