Iz performansa Golo življenje, ki bo odprl projekt Hotspot. Foto: Marcandrea
Iz performansa Golo življenje, ki bo odprl projekt Hotspot. Foto: Marcandrea

V okviru Hotspota med 26. in 29. januarjem vsak večer pripravljajo dvojni dogodek, med prizorišči pa so Moderna galerija, Španski borci, Stara elektrarna in Nova pošta.

Sorodna novica Performans Sorry: Parazitizem kot edino mogoče razmerje

Projekt bodo zagnali v nedeljo, ko bosta potekala performansa Golo življenje Olje Grubić in Sorry Anite Wach, Gregorja Zorca in Andreja Fona, so sporočili iz društva za sodobno scensko umetnost Via Negativa. Prvi bo potekal v Moderni galeriji, v njem bodo skozi poetični jezik vizualizirali intimnost žive prisotnosti človeškega telesa in dinamike med njegovo fizično, duševno in čustveno identiteto. Drugi bo pa v Španskih borcih preizpraševal, ali je parazitizem resnično edini temelj in celo pogoj za kakršno koli razmerje.

V prihodnjih dneh bodo pozornost namenjali feminizmu, anoreksiji, ljubezni, padanju ideologij in prepričanj, zdravicam in drugim aktualnim tematikam.

Posebno pozornost namenjajo brezposelnim, izgorelim, deloholičnim in prekarnim, ki jim posvečajo ponedeljkov koncertni performans Šift: Carte Blanche. Premierno ga bodo uprizorili v ponedeljek ob 20. uri v Španskih borcih, nastal pa je v sodelovanju z Zavodom Sploh.

Iz koncertnega performansa Šift: Carte Blanche. Izkupiček od vstopnic bodo v celoti podarili Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje za družino v stiski. Foto: Via Negativa
Iz koncertnega performansa Šift: Carte Blanche. Izkupiček od vstopnic bodo v celoti podarili Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje za družino v stiski. Foto: Via Negativa

Dogodek bo dal proste roke anksioznosti, povezani z delom, tesnobi odsluženih, brezposelnih, prekarnih, izgorelih delavcev in deloholikov. “Zagotovljena je svoboda dela. Vsakdo prosto izbira zaposlitev. Vsakomur je pod enakimi pogoji dostopno vsako delovno mesto. Prisilno delo je prepovedano," povzemajo 49. člen Ustave RS v opisu dogodka in dodajajo, da "tako svoboda kot pravica do dela vse bolj postajata tehnokratsko orodje nadzorovanja družbe in posameznika". Šift ustvarjalci opisujejo kot performativni format, ki bo v obdobju med letoma 2018 in 2022 evidentiral sistemske vrzeli na štirih tematskih področjih: zdravje, znanje, delo, pravica.

Sorodna novica Padam, torej sem

V performansu nastopajo Loup Abramovici, Mary Anne Blanche, Tomaž Grom, Anja Novak, All Strings Detached (Jana Beltran in Vesna Godler), Ana Kravanja, Samo Kutin, Marjan Stanić, Jan Čibej, Kristina Svetec, Aleš Lazar, Marko Milić, Jelena Vuksanović, Klavdija Jeršinovec in Andrej Mahne. Pri projektu so sodelovali še Eduardo Raon, Špela Trošt, Bojan Jablanovec, Maja Megla, Hotimir Knific, Gal Škrjanec in Makis Ananiadis.

Na sporedu Hotspota bodo še dogodki 365Padcev v izvedbi Vie Negative, ki bo imela v sklopu Hotspota tudi zadnjo ponovitev v Ljubljani, pa Sto zdravic Anite Wach, Srce Kristine Aleksove ter Moje telo, moja kletka Anje Novak in Tomaža Groma.