Barbara Broccoli in Daniel Craig na premieri bondijade Kvantum sočutja (2008) na Japonskem. Foto: AP
Barbara Broccoli in Daniel Craig na premieri bondijade Kvantum sočutja (2008) na Japonskem. Foto: AP

Že dalj časa je znano, da se 51-letni Daniel Craig po bližajoči se bondijadi Ni čas za smrt (No Time To Die) poslavlja od vloge tajnega agenta v službi Njenega veličanstva. V zadnjih mesecih so ugibanja, kdo bi ga lahko nasledil, zato vse glasnejša, in ker so se morali oboževalci sprijazniti z idejo da Idris Elba nikoli ne bo Bond, nekateri predlagajo, da je v 21. stoletju morda čas, da bi šifro 007 prevzela ženska.

Barbara Broccoli je zdaj v intervjuju za filmsko revijo Variety nedvoumno poudarila, da se to ne bo zgodilo. "James Bond je lahko katere koli barve kože, ostal pa bo moški." Ob tem je Broccoli poudarila še, da seveda "verjame v močne ženske like". A vseeno: "Ne zdi se mi zanimivo jemati moških likov in jih zamenjati z ženskami. Mislim, da so ženske veliko preveč zanimive za kaj takega. Ustvarjati bi morali nove ženske like – močne ženske like."

Lashana Lynch bo v Ni čas za smrt sicer tajna agentka, enakovredna Bondu, ne nosi pa zaporedne številke 007. Foto: IMDb
Lashana Lynch bo v Ni čas za smrt sicer tajna agentka, enakovredna Bondu, ne nosi pa zaporedne številke 007. Foto: IMDb

V novem filmu bo Lashana Lynch igrala tajno agentko s predpono 00, ki je nastopila svojo službo po Bondovi upokojitvi.

Čeprav se morda zdi, da jo je že rahlo povozil čas, je franšiza filmov o Jamesu Bondu še vedno ena najdonosnejših v industriji: spektakel Spectre je leta 2015 globalno zaslužil 880 milijonov dolarjev, eden pred njim, Skyfall iz leta 2012, pa kar milijardo dolarjev.

Barbara Broccoli o nadaljnji smeri franšize odloča skupaj s svojim bratom, Michaelom G. Wilsonom: "Naj bo to dobro ali slabo, midva sva varuha tega lika. In svojo odgovornost jemljeva resno."

Ne pozabimo: 007 je filmska franšiza, ki jo je v temeljih zamajalo že to, da je vlogo leta 2006 prevzel ... svetlolas moški. Foto: AP
Ne pozabimo: 007 je filmska franšiza, ki jo je v temeljih zamajalo že to, da je vlogo leta 2006 prevzel ... svetlolas moški. Foto: AP

Ni čas za smrt v svetovne (in naše) kinematografe prihaja 2. aprila. Režijo 25. dela franšize je prevzel Cary Joji Fukunaga, ki se je do zdaj proslavil predvsem s prvo sezono Pravega detektiva in miniserijo Maniac. Poleg Daniela Craiga, Lashane Lynch in Ane de Armas je tu seveda še osrednji zlikovec – igra ga oskarjevec Rami Malek.

V svoje vloge iz prejšnje bondijade se vračajo Ralph Fiennes kot M, Lea Seydoux kot Dr. Madeleine Swann in Ben Whishaw kot Q. Moneypenny je znova Naomie Harris, Rory Kinnear agent MI6, ekipi pa se je znova pridružil tudi igralec Jeffrey Wright kot Felix Leiter.

Tudi mačkam naklonjeni zlikovec Ernst Stavro Blofeld (Christoph Waltz), za katerega smo na koncu Spectra izvedeli, da je preživel helikoptersko nesrečo, po napovedniku sodeč še ni rekel zadnje besede.

Jamesovi prazni upi na upokojitev
Pod scenarij so podpisani Neal Purvis, Robert Wade, Scott Z. Burns, Phoebe Waller-Bridge (šele druga ženska scenaristka v zgodovini Jamesa Bonda!) in Fukunaga. Na začetku nam predstavijo Bonda, ki se je umaknil iz aktivne službe in uživa zasluženi počitek na Jamajki. A njegov mir ne traja dolgo, saj ga stari prijatelj iz Cie Felix Leiter prosi za pomoč. Misija reševanja ugrabljenega znanstvenika pa se izkaže za veliko bolj tvegano, kot so pričakovali: agenta Njenega veličanstva vodi na sled skrivnostnega zlikovca, ki je oborožen z nevarno novo tehnologijo.