Nagrajena igralska četverica - Sam Rockwell, Frances McDormand, Allison Janney in Gary Oldman. Foto: Reuters
Nagrajena igralska četverica - Sam Rockwell, Frances McDormand, Allison Janney in Gary Oldman. Foto: Reuters
Guillermo del Toro
Mehiški režiser Guillermo del Toro je z Obliko vode po pričakovanjih odnesel glavni kipec večera za najboljši film, nagrajen pa je tudi za najboljšo režijo. Foto: Reuters

Presenečenj niso prinesle niti igralske nagrade - v glavnih vlogah sta slavila Gary Oldman, ki je z upodobitvijo Winstona Churchilla v biografski drami Najtemnejša ura tako dočakal svojega prvega oskarja, in Frances McDormand za vlogo besne in žalujoče matere v filmu Trije plakati pred mestom. Drugega oskarja je "Plakatom" prinesel Sam Rockwell v stranski vlogi, med ženskami je slavila Allison Janney za upodobitev mame v filmu Jaz, Tonya.

Oblika vode, ki je s 13 nominacijami veljala za glavnega favorita večera, je bila nagrajena še za najboljšo glasbeno podlago in scenografijo. Po številu oskarjev sledi Obliki vode zgodovinski spektakel Dunkirk Christopherja Nolana; večer je sklenil s tremi kipci, in sicer za najboljšo filmsko montažo, najboljšo montažo zvoka in najboljše mešanje zvoka. Morda edino pravo presenečenje večera je nagrada za najboljši izvirni scenarij, ki je šla v roke Jordana Peela za srhljivko Zbeži! Scenarist in režiser je v zahvalnem govoru dejal, da je med pisanjem scenarija 20-krat nehal pisati, ker je bil prepričan, da tega filma nihče ne bo želel videti. "Kričimo v dvorani, nadaljujmo, gremo naprej!"

Po 14 nominacijah je oskarja končno dočakal tudi Roger A. Deakins za fotografijo v Iztrebljevalcu 2049. Villeneuvovo nadaljevanje kultne znanstvene fantastike Ridleyja Scotta je dobilo še oskarja za najboljše posebne učinke.

Na hollywoodskem bulvarju slavnih v gledališču Dolby je prireditev že drugo leto zapored vodil komik Jimmy Kimmel.

Če ste podelitev najprestižnejših ameriških filmskih nagrad prespali, lahko spodaj preverite, kako je potekala, kdo vse je med dobitniki, kaj so povedali nagrajenci in kako uspešno je slovesnost začinil Kimmel.

Več o podelitvi:
Oskarji okronali Obliko vode